Asiantuntija tyrmää ruokavillitykset: Unohda trendidieetit, suhtaudu kriittisesti superfoodeihin

30.03.2015 11:45 - Reetta Haverinen

Kasvisten, marjojen, kuitupitoisten tuotteiden ja pehmeiden rasvojen suosiminen sekä maltillinen lihan kulutus rakentavat edelleen pohjan terveelliselle ruokavaliolle.  

Erilaisista trendiruokavalioista ja ihmedieeteistä kohistaan mediassa lähes päivittäin. Ei ihme, että ihmisten päät ovat pyörällä. Vältelläkö gluteenia vai maitotuotteita? Tulisiko hiilihydraatit laittaa pannaan? Onko superfoodeista oikeasti hyötyä? Oikeaoppinen syöminen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä. Ei ole olemassa täydellistä ruokavaliota, joka sopisi kaikille.

- Kansallisia ravintosuosituksia tulisi pitää ruokavalion ''punaisena lankana''. Mitään kiveen kirjoitettua malliruokavaliota ei kuitenkaan ole olemassa. Jokaisen tulisi soveltaa ruokasuosituksia ja löytää itselleen sopivat vaihtoehdot, kertoo Sallaroosa Häme Ruokatieto Yhdistyksestä.

Häme ei itse lähtisi mukaan niin sanottuihin trendiruokavalioihin. Superfood-villitystä nainen ei voi myöskään ymmärtää. Oma kotimaamme tarjoaa runsaasti ravintorikkaita tuotteita, joista monet voittavat ravintoarvoillaan kaukomailta Suomeen kuljetetut ''supertuotteet''. Miksi siis lähteä merta edemmäs kalaan?

- Esimerkiksi viimeaikaista kookosöljyvillitystä en voi käsittää. Tuotteen terveysvaikutuksista ei ole tehty ainuttakaan luotettavaa ravintotutkimusta. Kookosrasva on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Ulkoisesti käytettynä tuote voi olla hyväksi, mutta suun kautta nautittuna hyödyistä ei ole takuuta, Häme toteaa.

Häme lisää, että kookosöljyntuotanto-olot voivat olla varsin kyseenalaisia. Nainen itse suosittelee suomalaisia mieluummin käyttämään kotimaista kylmäpuristettua rypsiöljyä kookosöljyn sijaan.

Kilpailut

Uusimmat