Älä unohda tärkeää asiaa laihdutuksessa - ei liity ruokailuun tai treeniin

17.04.2015 09:15 - Eeva Rajala

Asiantuntija muistuttaa, että ilman yhtä merkittävää asiaa laihtumisesta ei välttämättä tule mitään.

Terveysneuvoja Jamie Mendell kertoo Women's Health -lehdelle, että ihmisten kuuluisi ymmärtää yksi asia heti laihdutusprosessin alussa. Ilman sitä kaikki se työ, mitä ihminen tekee ruokavalion ja treenin suhteen, voi olla turhaa.

Mendell kertoo, että tärkein - ja kenties yllättävin - asia, mikä laihduttajan kuuluisi tehdä, on maksimoida elämästä saatava nautinto. Terveysneuvojan mukaan ohje saattaa kuulostaa täysin hyödyttömältä painonpudotuksen kannalta, mutta onnistuminen saattaa olla nimenomaan tästä asiasta kiinni.

Laihduttajan elämästä voi tulla tylsää

Kun ihminen päättää alkavansa laihduttaa, hänen keskittymisensä muuttuu. Enää hän ei välttämättä keskity työpaikan mukavan näköisen miehen iskemiseen tai parantamaan esimerkiksi valokuvaustaitoja. Ihminen käyttää kaiken energiansa laskemalla kaloreita, mittaamalla ruoka-aineita ja suunnittelemalla treeniaikatauluja.

Yhtäkkiä ihminen ajatteleekin pelkästään painoaan. Tästä voi koitua se, että kaikki elämässä liikkuu syödyn ruoan, ruoan mittaamisen ja ruokaan pakkomielteisesti asennoitumisen ympärillä. Mendellin mukaan aivojen pohtiessa ruokaa ja treeniin liittyviä asioita, muut tärkeät jutut jäävät ajatusmaailmassa taka-alalle. Elämästä voi tulla tylsää ja laihduttaja voi tuntea, ettei hän oikeasti elä tässä hetkessä.

Älä tee ruoasta tärkeintä onnellisuuden tuojaa

Laihduttamisessa ihminen voi sanoa myös koko ajan itsellensä, ettei sitä tai tätä saa syödä, vaikka mieli tekisi. Tämä ajattelu voi pahimmassa tapauksessa tarttua koko elämään, ja laihduttaja saattaa alkaa tuntea, ettei saa tyydytystä mistään ja että kaikki mielihyvää tuovat asiat ovat kiellettyjä.

Jos ruoasta tulee ensisijainen onnellisuuden lähde, ruokaa halutaan syödä lisää. Tämän vuoksi niin monien ihmisten paino jojoilee vuosien tai jopa vuosikymmenien ajan.

- Kymmenen vuoden kalorien laskemisen jälkeen ja eri laihdutustapojen pohtimisen jälkeen en enää edes tiennyt, mistä nautin, Mendell muistelee omaa, mennyttä laihdutusprosessiaan.

Nauti elämästä kokonaisvaltaisesti

Jotta ahdistuksen, tylsyyden ja pakkomielteisen syömisen sykli saadaan ehkäistyä tai tuhottua, ihmisen pitää täyttää elämä muilla nautinnoilla kuin ruoasta saatavilla. Mitä paremmalta ihmisestä tuntuu, sitä vähemmän ihmisen tarvitsee miettiä ruokaa. Kun laihduttaja ymmärtää oman nautintonsa tärkeyden, hänen on helpompi asennoitua myös syömiseen.

Mendell muistuttaa, että saattaa viedä aikaa ennen kuin laihduttava ihminen onnistuu näkemään elämästä kaikki ne asiat, jotka tuo nautintoa. Hitaasti edetessä ihminen huomaa, että ruoka on vain yksi mahdollisesti nautintoa tuova asia elämässä, mutta ei välttämättä se tärkein.

Mendell listaa muutaman neuvon, miten saada kiinni jokapäiväisen elämän nautinnoista:

Mietin, mistä nautit ollessasi lapsi

Piditkö ulkona olemisesta? Piirtämisestä? Piditkö äidin meikeillä leikkimisestä? Pidä ideointiriihi itsesi kanssa siitä, mistä kaikesta voisit nauttia myös nykyhetkessä.

Yksi tärkeä kysymys joka hetkeen

Kysy itseltäsi usein: Mitä minä voin tehdä juuri nyt, että tästä hetkestä tulee nautinnollisempi? Esimerkiksi sujuisiko pyykinpesu tai tiskaaminen nautinnollisemmin, jos kuuntelee samaan aikaan lempimusiikkia?

Hauskaa tekemistä joka päivä

Jos mahdollista, kirjoita lempivärilläsi jokaisen päivän kohdalle kalenteriisi, mitä hauskaa haluaisit tehdä minäkin päivänä. Pidä kiinni siitä, että jokaiselle päivälle on kirjoitettu jotain kivaa omalla lempivärilläsi. Asiat voivat olla esimerkiksi kävelylenkki ystävän kanssa, ikkunashoppailuhetki tai ulkona nautittava lounas. Mendell muistuttaa, että laihduttamisesta voi tulla paljon helpompaa, mikäli pitää hauskuudesta kiinni.

Lue myös: Mielenkiintoiset faktat ruoka-aineista - tiesitkö, että juusto auttaa laihdutuksessa?

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat