Älä torkuta aamuisin - "Heräät takuulla väsyneempänä"

23.06.2015 13:15 - Rea Tallgren

Uutuuskirjan mukaan torkuttaminen saa aikaan sen, että herääminen saattaa olla entistäkin vaikeampaa - ja tähän on täysin looginen syy.

Moni torkuttaa aamuisin montakin kertaa, sillä oma sänky tuntuu paljon paremmalta vaihtoehdolta kuin ylös nouseminen. Asiantuntijoiden mukaan näin ei kuitenkaan todellakaan kannattaisi tehdä.

Jos ihmisellä on säännöllinen unirytmi, alkaa elimistö valmistautua heräämiseen noin tunti ennen heräämistä. Kehon lämpötila alkaa nousta, ja muun muassa dopamiinia ja kortisolia alkaa erittyä kehoon enemmän, jotta ihminen tuntisi olonsa herätessään virkeämmäksi.

Havahtuminen alkaa alusta

Jos ihminen sitten torkuttaa, eikä nousekaan ylös kun sen aika on, alkaa kierre niin sanotusti alusta. Ihminen nukahtaa uudestaan, ja pahimmassa tapauksessa kroppa alkaa valmistautua uuteen syvän unen rupeamaan. Niinpä, kun torkutus soi toisen kerran, on ihminen lähes varmasti väsyneempi kuin ensimmäisen herätyksen aikaan.

Paras vaihtehto onkin yrittää luoda itselleen mahdollisimman säännöllinen unirytmi, joka ei kaipaisi torkuttamista. Viikonloppuisin ja vapaapäivisin paras keino on herätä ilman kelloa, sillä kroppa kyllä tietää, milloin se on valmis nousemaan ylös.


Lue myös: Pakasta tyynyliina, kostuta yöpaita - täsmävinkit täydellisiin yöuniin kesähelteillä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat