Miksi hyttysenpistos saa toisen kielen turpoamaan, kun toinen selviää patilla? Lääkärit vastaavat

19.07.2015 10:15 - Senni Loikala

Siinä missä toisella voi jopa huulet ja kieli turvota, selviää toinen hyttysenpuremasta pelkällä pienellä patilla. 

Prevention-sivusto pyysi lääkäreitä kertomaan, miten eri tavoilla ihmiset voivat reagoida hyttysenpistoksiin. Tarkasta alta, mistä alla olevat itikanpuremien aiheuttamat reaktiot johtuvat:

Reaktio: Oireeton

Miltä se näyttää: -

Mitä se kertoo: Lääkäri Andrew Murphyn mukaan saatat kuulua siihen onnekkaaseen vähemmistöön, joka ei saa allergisia reaktioita hyttysenpuremasta. Toisaalta se voi myös olla merkki, että olet kasvattanut immuunisuojaasi.

- Kun ihminen toistuvasti on altistunut hyttysille, heidän immuunisysteeminsä voi lopettaa reagoinnin allergeeniin ongelmana ja silloin ei oireita tule, Murphy selvittää. 

Reaktio: Pieni punainen patti

Miltä se näyttää: Pyöreä patti, joka on aluksi vaalea, mutta parissa päivässä siitä tulee punainen ja kova. Pureman keskellä on usein aivan pikkarainen piste.

Mitä se kertoo: Lääkäri Jorge Paradan mukaan tämä on kaikista yleisin ihoreaktio hyttysenpistoon. 

- Tämä minimaalinen allerginen reaktio on vastaus hyttysen syljessä oleviin proteiineihin, Paradan kertoo.

Reaktio: Isot patteja

Miltä se näyttää: Hieman kohonneita ja pehmeitä patteja, joiden pinta on tasainen. Paiseet ovat yleensä huomattavasti punaisempia kuin niitä ympäröivä iho.

Mitä se kertoo: Jotkut ihmiset ovat luonnostaan herkempiä hyttysenpistoksille, mutta lääkärin mukaan suuremmat patit voivat johtua myös siitä, kuinka pitkään hyttynen on imenyt verta. Hän viittaa tutkimuksiin, joissa asia ollaan todistettu.

- Mitä pidempään hyttynen ruokailee, sitä enemmän hyttysen proteiineja vapautuu, mikä lisää näkyvien reaktioiden mahdollisuutta, Parada sanoo.

Reaktio: Paiselaikut ja kuume

Miltä se näyttää: Paiseet, joiden lisäksi iho vuotaa nestettä, polttelee, punoittaa ja sitä joko kutittaa tai sattuu. 

Mitä se kertoo: Sinulla saattaa olla voimakas hyttysallergia, joka voi johtaa puremakohdan runsaaseen vuotamiseen ja niin kovaan kuumotukseen, että jopa koskeminen sattuu. Joskus kohtaan voi nousta jopa rakkuloita. Lääkäri Murphyn mukaan riski on suurin lapsilla, matkailijoilla ja immuunisairauksia sairastavilla ihmisillä, jotka altistuvat uusille hyttyslajeille.

Reaktio: Paiseet sekä huulten ja kielen paisuminen, hengitysvaikeudet, korina ja yskä

Miltä se näyttää: Hyttysenpistoksesta tulleiden paiseiden lisäksi huulet ja kieli alkavat paisua.

Mitä se kertoo: Ihmisellä on tällöin anafylaksiaksi kutsuttu yliherkkyysreaktio, joka voi olla jopa hengenvaarallinen.

- Potilaat, jotka kärsivät hyttysten aiheuttamasta anafylaksiasta, saavat tyypillisiä vakavan allergisen reaktion oireita, Murphy sanoo.

Ihminen voi myös menettää tajuntansa ja jopa kuolla. Jos epäilet anafylaksiaa, on ensisijaisen tärkeää hakeutua mahdollisimman pian lääkärin pakeille.


Lue myös: Miksi hyttyset pistävät joitakin ihmisiä enemmän kuin toisia?

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat