Krampit, väsymys... Tunnista nestehukan vakavat oireet treenatessa

20.07.2015 20:45 - Tiina Svensk

Kehon nesteytyksestä huolehtiminen treenatessa on tärkeää toimivan aineenvaihdunnan, palautumisen ja tulosten saavuttamisen kannalta.

Jano on yleensä ensimmäinen merkki siitä, että elimistö kaipaa vettä toimiakseen. Silti useimmat kuitenkin jättävät selkeän kehon merkin nestehukasta huomioimatta etenkin, jos vedenjuonti ei kuulu osaksi arjen rutiineja.

Elimistö kaipaa vettä vähintään kaksi litraa päivässä, ja jos aiot suunnata treenaamaan, määrä kasvaa heti ainakin litralla. Jos et ole juonut tarpeeksi vettä, keho ilmoittaa treenin aikana tarpeestaan vielä selkeämmin. Jos seuraavat oireet ilmenevät sinulle usein treenien aikana, kiinnitä huomiota ensimmäisenä nesteytykseen:

1. Olosi on väsynyt

Jos olosi on väsynyt ja voimaton jo ennen treenin alkua, voi syy johtua nestehukasta. Veden juominen pitää energiatasojasi yllä, ja jaksat sen avulla myös vetää treenin hyvillä tehoilla.

2. Saat kramppeja

Jos et juo tarpeeksi vettä, saatat saada treenin aikana helpommin kramppeja. Huolehdi siis, että juot päivän aikana tarpeeksi vettä - ja tankkaa etenkin noin kahta tuntia ennen tiukkaa treeniä. Älä juo kuitenkaan valtavaa määrää nestettä ennen varsinaista treeniä, sillä saatat alkaa voida huonosti.

3. Sykkeesi on erittäin korkea

Sykemittarin käyttäminen auttaa sinua ymmärtämään, kuinka kehosi reagoi treeniin ja sen intensiivisyyteen. Jos sykkeesi on esimerkiksi tutulla ryhmäliikuntatunnilla korkeampi kuin normaalisti, kyseessä voi olla nestehukka.

Lue myös: Treenaatko liikaa? 5 merkkiä, joista tiedät tarvitsevasi lepopäivän

Lähde: Pop Sugar

Kilpailut

Uusimmat