Omega-3-rasvahaposta löytyi uskomaton hyöty - torjuu vakavia sairauksia

12.08.2015 16:45 - Senni Loikala

Syömällä säännöllisesti omega-3-rasvahappoja saattaa pystyä pitämään useammat psyykkiset sairaudet loitolla. Pitkäaikaisen käytön hyödyt ovat tutkijoiden mukaan merkittäviä.

Omega-3-rasvahapot saattavat estää skitsofreniaa ja muita psyykkisiä sairauksia puhkeamasta. Käytön tulee olla kuitenkin pitkäaikaista, jotta siitä todella on merkittävää hyötyä myös tällä rintamalla. Näin väittää tuore tutkimus, joka on julkaistu Nature Communications -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui nuoria ihmisiä, joilla oli korkea riski skitsofrenian puhkeamiseen. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista ensimmäinen söi omega-3-rasvahappoja ja toinen sai pelkästään lumelääkettä. Molempien ryhmien jäsenten terveyttä seurattiin vuosien ajan.

Tulokset

Omega-3-rasvahappoja syöneistä ihmisistä kymmenen prosenttia sai psykoosin tutkimusjakson aikana. Lumelääkettä syöneillä henkilöillä sama luku puolestaan oli 40 prosenttia. Näin ollen ravintolisä pienensi riskiä psykoosiin 30 prosenttia. 

- Me näytimme, että omega-3 vähentää huomattavasti psykoottisten sairauksien kehittymistä, tutkijat iloitsevat.

Syy epäselvä

Syy omega-3-rasvahappojen psykoosia torjuvaan vaikutukseen on kuitenkin vielä epäselvä. Lisäksi tutkijat muistuttavat, että todistusaineisto hyödyistä on vielä rajallista - mutta sitä kuitenkin on. 

Sen vuoksi terveydenhoitoalan ammattilaiset voisivat punnita kenties vielä nykyistä tarkemmin, millaisista ruokavaliomuutoksista saattaisi olla hyötyä psyykkisiin sairauksiin. 

Lue myös: Kroppa oireilee, jos et saa tarpeeksi vitamiineja - katso, mitkä ruuat auttavat

Lähde: Medical Express

Kilpailut

Uusimmat