Etsitkö tietoa Wikipediasta? Katso, mitkä aiheet sisältävät eniten virheitä

18.08.2015 14:45 - Senni Loikala

Wikipedia on tunnetusti epäluotettava tietolähde, mutta tietojen paikkansapitävyys riippuu huomattavasti hakusanoistasi. Tutkimus esittelee aiheet, jotka sisältävät eniten väärää tietoa.

Tuoreessa yhdysvaltalaissa Cary Institute of Ecosystem Studies -tutkimuslaitoksen tekemässä tutkimuksessa selvitettiin, mitkä Wikipediasta löytyvät aiheet sisältävät kaikista todennäköisemmin virheellistä tietoa.

Kaikista eniten väärää tietoa on Wikipediassa erityisesti tieteellisissä aiheissa, jotka ovat myös poliittisesti kiisteltyjä ja keskustelua herättäviä. Tällaisia aiheita voivat olla esimerkiksi happosateet, ilmaston lämpeneminen tai evoluutio.

Tuloksista selvisi, että poliittisesti kiisteltyjen aiheiden Wikipedia-sivua editoitiin huomattavasti useammin kuin tietopaketteja muista aiheista. Poliittisesti tapetilla olleet aiheet saivat myös muita aiheita enemmän katselukertoja.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa analysoitiin Wikipedista löytyvää tietoa poliittisesti mielipiteitä jakavista aiheista ja verrattiin niiden paikkansapitävyyttä muihin, niin sanotusti "yleisesti hyväksyttyihin" aiheisiin. Tutkijat perehtyivät aiheiden muokkaushistorioihin kymmenen vuoden ajalta.

Jos siis etsit silkan tieteellisten aiheiden lisäksi tietoa myös esimerkiksi maahanmuutosta, yllättävistä ideologioista, tasa-arvoisesta avioliittolaista tai muista poliittisesti puhuttavista aiheista, kannattaa faktoja jahdata muualtakin kuin Wikipediasta.



Lue myös: Googletatko outoja oireitasi? Faktat, joiden jälkeen et enää tahdo tehdä niin

Lähde: Tech Times

Kilpailut

Uusimmat