Kuva: Fotolia

Millä tavalla toimistotyöläisen tulisi liikkua? Asiantuntija vastaa

10.10.2015 15:15 - Reetta Haverinen

Istumatyöläisen olisi erittäin tärkeää kuntoilla vapaa-ajallaan mahdollisimman monipuolisesti, mutta ennen kaikkea tärkeintä on pysyä liikkeessä - olipa laji mikä hyvänsä.

Moni suomalainen ansaitsee elantonsa toimistossa tietokoneen äärellä istuen. Kellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että toimistotyöläisten, jotka istuvat päivittäin 6-10 tuntia näyttöpäätteen edessä, olisi töiden jälkeen tärkeää tehdä muutakin kuin loikoilla sohvalla. Terveyden, hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta erityisesti ulkoilu, lihaskuntoliikunta ja venyttely kannattaa ottaa säännölliseksi osaksi arkea, jos arkipäivät kuluvat näyttöpäätteen edessä.

Hyötyliikuntaa, lihaskuntoilua ja venyttelyä

Hakaniemen LadyLinen liikunnanohjaaja Lilli Hynynen kertoo, että mikä tahansa liikunta on toimistotyöläiselle eduksi – pääasia on pysyä liikkeessä. Myöskään hyötyliikuntaa ei kannata väheksyä, sillä sekin vaikuttaa yllättävän paljon niin energiankulutukseen kuin aineenvaihduntaankin.

Hynynen kertoo, että toimistotyöläiselle olisi kuitenkin suotavaa harrastaa säännöllisesti lihaskuntoliikuntaa, sillä se vaikuttaa paljon niin energiankulutukseen, ryhtiin, arjessa jaksamiseen kuin riskiin sairastua erilaisiin elintapasairauksiinkin.

- Suomalaiset ovat kävelykansaa, mutta lihaskunnon ylläpitäminen jää meiltä helposti vaille huomiota, Hynynen toteaa.

Kehonhuoltoa ei tule myöskään unohtaa, vaikka monet istumatyötä tekevät saattavatkin ajatella, ettei heidän ole tarpeellista venytellä. Esimerkiksi lonkankoukistajat ja etureidet kiristyvät helposti toimistotuolilla istuessa. Myös yläkropan lihakset saattavat jumiutua. Siten säännöllinen venyttely ja esimerkiksi jooga- tai pilatestunneilla käyminen tekee erittäin hyvää myös ahkerille istujille.


Lue myös: Venyttelyä tulisi harrastaa vähintään kerran viikossa - lue, mikä on sinulle optimaalisin määrä

Kilpailut

Uusimmat