Kuva: Fotolia

Banaaninkuori uusi superfood? "Sopii smoothien joukkoon"

22.10.2015 18:15 - Eeva Rajala

Banaaninkuori sisältää runsaasti ravintoaineita ja vitamiineja, jotka voivat olla apuna painonhallinnassa ja mielialan kohottamisessa.

Banaaninkuoret yleensä heitetään roskiin. Kansanlääkinnässä eri kulttuureissa kuoria on käytetty muun muassa itikoiden puremien ja mustelmien hoitoon.

Ravintoneuvojat kuitenkin esittävät, että myös banaaninkuori voidaan käyttää hyväksi muun muassa smoothie-juomissa. Pitää kuitenkin huomioida, että käyttää luomubanaaneja, sillä muiden banaanien kuorissa on tyypillisesti torjunta-aineita. Luomubanaanienkin kuoret kannattaa kuitenkin pestä hyvin ennen käyttöä.

Apuna laihdutuksessa?

Monissa maissa, kuten Intiassa ja Karibian alueella, banaaninkuoria käytetään muun muassa tuomaan ruokiin lisää makua ja rakennetta. Nyt leviää ajatus myös siitä, että banaaninkuoren sisältämät mineraalit ja ravintoaineet voivat auttaa laihdutuksessa ja kohottaa mielialaa.

Ravintoneuvoja Ella Allred kertoo Daily Mail -lehdelle, että esimerkiksi kuoren sisältämä kuitu auttaa suoliston toiminnassa.

- Magnesiumin, kaliumin, C-vitamiinin ja B6-vitamiinin määrää banaaninkuoressa kannattaa tutkia, Allred kertoo.

Ei lisäkaloreita

Samaa mieltä on ravintoneuvoja Laura Flores, joka kertoo LiveScience-sivustolle kuoren sisältävän näiden lisäksi runsaasti B12-vitamiinia. Neljä vuotta sitten julkaistun artikkelin mukaan banaaninkuoressa on myös bioaktiivisia yhdisteitä, kuten polyfenoleita ja karotenoideja. Lisäksi kuoressa on A-vitamiinia, mikä auttaa hampaita, luita ja pehmytkudoksia.

Banaaninkuoressa kerrotaan myös olevan runsaasti serotoniinia, mikä nostaa mielialaa, sekä tryptofaania, jonka uskotaan auttavan uniongelmissa.

Näiden lisäksi banaaninkuori ei tuo lisäkaloreita ruokavalioon, ainoastaan ravintoaineita. Tästä huolimatta monikaan ei välttämättä ala syödä banaaninkuoria sellaisenaan, sillä esi-isätkin pitivät asiaa luonnottomana. Tyypillisesti eri kulttuureissa kuoria keitetään tai paistetaan. Näin ne toimivat todennäköisesti parhaiten myös smoothie-juomissa. Toki pitää muistaa, ettei kuorista tulee samaa makeutta kuin itse hedelmästä.


Lue myös: Liivate on uusi superfood? Helpottaa kipuja, kynnet vahvistuvat

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat