Lääkkeiden napsiminen päänsärkyyn voi vain pahentaa asioita

19.09.2012 13:45 - Eeva Rajala

Asiantuntijat varoittavat, että jo sadat tuhannet ihmiset kärsivät lamauttavista päänsäryistä, jotka johtuvat särkylääkkeiden liikakäytöstä.

Isossa-Britanniassa niinkin moni kuin yksi viidestäkymmenestä kärsii säännöllisistä päänsäryistä, jotka säryn poistamiseen tarkoitetut lääkkeet aiheuttavat. Riski kärsiä säännöllisistä päänsäryistä on suurin niillä, jotka ottava aspiriinia, ibuprofeenia tai parasetamolia vähintään joka toinen päivä päänsärkyyn tai esimerkiksi nivelsärkyyn.

Kansallisen terveystutkimuslaitoksen NICEn mukaan särkylääkkeiden liikakäyttö saattaa tehdä aivot herkemmiksi kivulle, jonka vuoksi potilaan säryt vain jatkuvat. Yleensä särkyjen pahentuessa ihminen ottaa lisää lääkettä.

Tutkimuslaitoksen mukaan jopa 10 miljoonaa brittiläistä kärsii kovista päänsäryistä, mutta tutkimuslaitos pelkää, etteivät lääkärit ole diagnosoineet kivun tyyppiä tarpeeksi hyvin tai eivät tarjoa parasta mahdollista hoitoa. NICEn mukaan monet voisivat paljon paremmin, jos käyttäisivät kivunlievitykseen vaihtoehtoista lääkitystä tai jopa akupunktiota.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat