Naiset uskovat keskenmenon olevan omaa syytään - lue todelliset aiheuttajat

07.07.2015 08:15 - Senni Loikala

Jopa joka neljäs raskaus voi päättyä keskenmenoon, eivätkä kaikki saa ikinä tietää syytä tapahtuneelle.  

Keskenmeno voi olla yksi raskaana olevien naisten suurimmista peloista. Ajatus siitä, että niitä tulisi useampi, hirvittää takuulla jokaista lapsesta haaveilevaa pariskuntaa.

Tara Shafer on nainen, joka on ollut mukana perustamassa Reconceiving Loss -nettitukikeskusta heille, jotka ovat kokeneet keskenmenon. Babycenter-sivustolta löytyvässä tuoreessa blogipäivityksessään hän kirjoittaa mahdollisuuksista ennaltaehkäistä keskenmeno.

Shafer kuitenkin viittaa tilastoihin, jotka osoittavat keskenmenojen määrän olevan yllättävän suuri. Joka neljäs raskaus nimittäin päätyy keskenmenoon ja vain 50 prosenttia sen kokeneista saa tietää, mistä raskauden keskeytyminen oikein johtui.

Keskenmeno ei ole naisen syytä

Blogipäivitystä varten Shafer haastatteli lääkäri Zev Williamsia, joka on mukana PEARL-nimisessä projektissa, jossa etsitään hoitokeinoja toistuviin keskenmenoihin. Lääkärin mukaan keskeytyneestä raskaudesta syyttävä sormi osoittaa usein peiliin, mutta turhaan.

- Naisilla ja heidän kumppaneillaan on usein ikävä uskomus siitä, että keskenmeno oli heidän syytään; että he olivat vastuussa keskenmenosta sen vuoksi, että työssä saattoi olla stressiä, nainen saattoi nostaa jotakin painavaa, joutui riitaan tai johonkin vastaavaan tilanteeseen, Williams kertoo.

- Tämä voi ymmärrettävästi johtaa kauheaan syyllisyyteen ja itsensä syyttämiseen. Naisten ja heidän kumppaneidensa on tärkeää ymmärtää, ettei keskenmeno ollut heidän syytään ja ettei heidän pitäisi syyttää itseään tai kumppaniaan, hän jatkaa.

Mistä keskenmenot johtuvat?

PEARL-ohjelmassa pariskuntien kokemiin keskenmenoihin etsitään ensin syy, sillä moniin hedelmällisyyden haasteisiin on olemassa toimivia hoitoja.

Keskenmenojen syyt voivat johtua monista asioista, jotka eivät ole omissa käsissä, ennen diagnoosia ja hoitoa. Raskauden keskeytyminen voi kirjoituksen mukaan johtua esimerkiksi masennuksesta, veren hyytymiseen liittyvästä häiriöstä sekä kohdun tai kilpirauhasen toiminnan poikkeavuuksista.

Raskauden alkuvaiheessa on tärkeää, että sikiötä tutkitaan huolellisesti ultraäänellä. Jos nainen saa keskenmenon, on kohdun sisälle laitettavalla kameralla mahdollista selvittää, mistä keskenmeno johtui. Myös näytteiden avulla saadaan joissain tapauksissa tietää, mikä aiheutti raskauden keskeytymisen.

Jos nainen on kokenut useamman keskenmenon, voi hän silti tulla raskaaksi ja synnyttää terveen lapsen 80 prosentin todennäköisyydellä. Matka siihen voi olla pitkä ja raskas, mutta lopulta uusi elämä voittaa.

Lue myös: Äidit paljastavat erikoisimmat kikat hedelmöittymiseen - voivatko todella toimia?

Lähde: Babycenter

Kilpailut

Uusimmat