Tunkkipakkomielle ja hammasharjahamstraus - automatka Italiaan voi alkaa!

19.03.2019 08:35 - Emilia Liinpää

Tosirakkaus on sitä, kun suostut lähtemään miehesi kanssa saksalaiseen miniatyyrimuseoon kahdeksalta aamulla. Tosirakkaus on sitä, että tuet häntä, kun hän ehdottaa, että ostamme matkalta kymmenen hammasharjaa per naama "tulevaisuutta varten". Jep, olemme aloittaneet valmistautumisen jännittävälle road tripille!

Meille avautui upea mahdollisuus häihimme liittyen – pääsemme halutessamme maistelemaan häämenun huhtikuussa! Kukapa ei haluaisi maistella tulevien häidensä ruokia kaikessa rauhassa firenzeläisessä villassa, viiniä nauttien ja makunystyröitään härnäten, katsellen kevätauringon painumista toscanalaisten kukkuloiden taakse. Ken vastustaisi mahdollisuutta valita pöytäliinojen väri, miettiä lasien ja ruokailuvälineiden design, tai keskustella hääkakkujen ulkonäöllisistä seikoista. Kuulostaa täydelliseltä, ainakin meidän korviimme. On olemassa kuitenkin pieni mutka matkassa: Firenze on Italiassa.

Tiedän, maantiedon tuntemukseni on huippuluokkaa ja ällistytin teidät kaikki veitsenterävällä huomiollani. Voisin siis myös lisätä, että tiedän Suomen olevan kaukana Italiasta ja häämenun maisteluun ei noin vain astella lounastauolla. Siispä rupesimme kuumeisesti pohtimaan vaihtoehtojamme – miten pääsemme toteuttamaan tämän upean, tarjolla olevan mahdollisuuden?

Toki, järkevä ihminen buukkaisi pitkän viikonloppureissun ja nappaisi suorat lennot lähimpään kaupunkiin, smoothisti sisään, smoothisti ulos. Mutta emme me! Me (hän) haluamme käydä miniatyyrimuseossa Saksassa (joudun sinne 8.00 aamulla!?), syödä schnitzelit Itävallassa ja ihailla Varsovan historiallista ydinkeskustaa, muista kokemuksista puhumattakaan. Minut pakotetaan myös Ferrari-museoon, mutta sitä varten kehittelen parhaillani pakosuunnitelmaa. Toteutamme siis vihdoin yhden pitkäaikaisista unelmistamme: autolla Eurooppaan! Tosin nyt vedetään tiukka kahden viikon rundi. Yövymme Hampurissa, Frankfurtissa, Lausannessa, Torinossa, Firenzessä, Wienissä, Varsovassa ja Riikassa.

Matkalle pitää valmistautua huolellisesti, jotta kaikki tarvittava on mukana. Esim. minulle tuli melkoisena yllätyksenä, että joissakin maissa huomioliivit, ensiapupakkaus tai jauhesammutin on pakollinen autossa. Kaikista kätevintä on tarkistaa automatkailuun liittyvät seikat Autoliiton sivuilta, ettei käy hullusti maailmalla. Myös Sveitsi pitää huomioida erikseen, sillä sen rajojen sisälle ei noin vain kuljeta. Esimerkiksi liialliset ostokset Sveitsin ulkopuolelta voivat jättää matkaajat tulliin jumiin. Sveitsiin tuotavien ostosten rahallinen arvo ei saa ylittää 4000 euroa. Hotellit olemme kaikki varanneet etukäteen, pitäen silmällä parkkipaikkoja. Tällä reissulla auto pitää saada helposti parkkiin hotlan lähettyville.

Huolellinen matkan järjestely voi mennä myös ajoittain överiksi. Yritän olla nimittäin huomioimatta esimerkiksi puolisoni pakkomielteisen TUNKIN etsinnän nettikirppiksiltä. Hän on jo hankkinut autoomme vararenkaan ja nyt ostoslistalla on tunkki. Viimeiset neljä päivää olen kuullut hänen ”jännittävistä” tunkkiseikkailuistaan: ”Sain yhteyden erääseen myyjään, mutta se olikin väärä malli. Kun niitä on eri malleja! Tiesitkö? Tunkin voi sitten laittaa sinne etupenkin alle, ettei vie takaa tilaa takakontissa!". How exciting. Nyt hän on myös valmistautunut ostamaan 10 hammasharajaa per naama, koska ne ovat niin kovin halpoja siellä. Ties mitä hän keksii vielä ennen matkaa, vielä on hetki aikaa!

Joka tapauksessa, reissu lähenee ja innostus kasvaa. Tätä lomaa on odotettu! Listasin tähän alle vielä ne tärkeimmät autoreissua suunniteltaessa:

1. Tarkista kaikkien maiden säännökset ja tiemaksut. Lisätietoja Autoliitosta

2. Kokoa automatkalle: wc-paperia, baby wipes, käsidesiä, särkylääkettä, vettä, välipalaa, laastareita

3. Hanki äänikirjoja

4. Viltit ja tyynyt mukaan

5. Mukavat ajovaatteet päälle

6. Tähän aikaan vuodesta: huomioi eri maiden säävaihtelut ja pakkaa vaatteita sen mukaisesti

7. Ota vararengas ja TUNKKI mukaan, sekä ensiapupakkaus, huomioliivit ja jauhesammutin

8. Muista pitää tarpeeksi taukoja matkan aikana

9. Jos autossasi ei ole USB-latauspistoketta, ota mukaan tupakansytyttimeen liitettävä USB-plugi, jotta voit ladata puhelintasi

10. Lataa Google Maps offline -mahdollisuus. Näin voit navigoida ilman nettiyhteyttä

11. Tarkista rengaspaineet ennen lähtöä

12. Tsekkaa shoppailu- ja ruokapaikkoja etukäteen – säästät aikaa, tappeluita ja meidän tapauksessa virhelyöntejä ruokavalioon liittyen

Tulen postaamaan varmasti matkan parhaimpia tärppejä blogin puolelle ja tietenkin Instassa @emiliabtwn tulee tavaraa reaaliajassa.

Vinkkejä otetaan ehdottomasti vastaan, onko reitin varrella paikkoja, joissa on pakko käydä, tuleeko muita autovarusteita mieleen?

Ihanaa viikkoa suloiset ihmiset <3

- E

Seuraa blogia Bloglovin'issa ja Instassa!

Lue myös:

Mokasin hääpukuni kanssa – älä tee samoja virheitä kuin minä!

 Luuydinleipävirhe ja Tallinnan ”salainen helmi” – miksi en tiennyt siitä aiemmin!?

- 6 kiloa kuudessa viikossa, vessapaperirullajuhlat ovat vihdoin takanapäin!

Neljä hääkakkua ja yksin alttarille – 6 yksityiskohtaa häistämme Italiassa

Määmatka ja vakoojatason salakuljetus

Kihlaus Italiassa ja Laura Voutilaisen enkelikuoro

Kommentoi