Joskus lapsen hyvinvointi unohtuu vanhempien erotessa - 5 haitallista tekoa

14.11.2014 19:15 - Senni Loikala

Kun isä ja äiti lähtevät eri teille, aiheuttaa tilanne hankalia tunteita jälkikasvulle. Vaikeassa tilanteessa vanhempien kannattaa välttää tekemästä tiettyjä mokia, jotta lapset selviävät ehjinä erosta.

1. Lapsesta ei saa tehdä viestinviejää vanhempien välille.

Sen sijaan: Vaikka välinne olisivat tulehtuneet, ei lapsesta saa tehdä puhetorvea, jonka avulla vanhemmat kommunikoivat keskenään. Asennoitukaa niin, että kommunikoitte tarvittaessa vain käytännön asioista.

2. Lapselle ei saa purkaa sydäntään kuin terapeutille.

Sen sijaan: Monet ovat tunteneet oikean terapian hyödylliseksi prosessoidessaan avioeroa. Vaikka olisit kriisissä, lapselle avautuminen ei ratkaise ongelmia. Se lisää vain hänen ahdistustaan.

3. Lapselle ei saa kertoa, mitä hänen pitäisi tuntea.

Sen sijaan: Eron tapahduttua on tärkeää kuunnella lapsiaan. Kerro lapsillesi, mitä tunteita uskot heidän kokevan heidän sanojensa ja käyttäytymisensä perusteella ja varmista, oletko ymmärtänyt oikein. Sinun ei tarvitse ottaa kantaa tai tarjota ratkaisua. Kun olet lapsesi kanssa, voi olla hyvä keskittyä enemmän hänen tunteisiinsa kuin omiisi.

Voit ehdottaa lapsellesi, että hän kirjoittaa entiselle kumppanillesi kirjeen. Siinä hän voi kertoa, millaisia ajatuksia ja tunteita hänellä sillä hetkellä on.

4. Ei kannata tehdä entisestä kumppanista läpinäkyvää, eikä toisaalta grillata lasta kysymyksillä.

Sen sijaan: Kun lapsesi palaa esimerkiksi viikonlopun vietosta entisen kumppanisi luota, kannattaa suhtautua tilanteeseen niin, kuin hän olisi ollut kylässä esimerkiksi setänsä tai kummitätinsä luona. Kysy häneltä yleisiä kysymyksiä, jotka rikkovat jännitteen ja sen jälkeen kannattaa jatkaa arkea aivan normaalisti.  

5. "Tehty mikä tehty", annat virheiden vain olla.

Sen sijaan: Jos huomaat tehneesi lapsiesi kohdalla jonkin inhimillisen virheen vaikean eron aikana, kannattaa sitä pyytää häneltä anteeksi. Oman toimintansa selittäminen on tärkeää ja lupaus, että toimii jatkossa toisin. Voit esimerkiksi sopia lapsesi kanssa, että jos puhut huomaamattasi jotakin lapselle epämieluista entisestä kumppanistasi, hän voi nostaa kätensä pystyyn ikäänkuin merkiksi aikalisästä sinulle. 

Seuraava artikkeli: Miehen kirjoitus liikuttaa netissä: "Vaimoni ei ole se sama ihminen, jonka kanssa menin naimisiin"

Lähde: WebMD

Kilpailut

Uusimmat