Terveellistä lomamatkaa: Näin pidät kilot kurissa reissussakin

03.06.2014 09:45 - Katariina Näreaho

Talven ja kevään aikana karistetut kilot saat pidettyä poissa lomallakin näillä vinkeillä.

Lomalla saa herkutella ja ottaa rennosti. Jos olet kuitenkin nähnyt kovan vaivan rantakuntosi ja haluat pitää kilot kurissa, voi Greatist-sivuston kokoamista vinkeistä olla apua.

Ennen matkaa

1. Kartoita ennen matkalle lähtöä, mitä kaikkia mukavuuksia hotellisi sisältää. Jos haluat harrastaa liikuntaa reissusi aikana, on helpointa varata hotelli, jossa on kuntosali ja uima-allas.

2. Jos haluamassasi hotellissa ei ole liikuntamahdollisuuksia, selvitä etukäteen, missä lähin kuntosali sijaitsee ja minkä verran sen käyttäminen maksaa. Tarvitsetko kuukausikortin vai pystytkö hankkimaan viikon ajaksi kuntosalikortin?

3. Varaa hotellihuone, joka sisältää jääkaapin. Näin pystyt pitämään ruokasi, hedelmäsi ja juomasi kylmässä.

Syöminen

1. Syö ennen lentoa. Jos noudatat tiettyä ruokavaliota, on hyvä huolehtia ruokailusta itse ennen matkalle lähtöä, sillä lentokoneessa tämä ei onnistu.

2. Jos kuitenkin nälkä yllättää, pyri tekemään terveellisiä valintoja. Älä siis herkuttele suklailla, kekseillä ja sipseillä.

3. Jos matkustat kauas, ota huomioon aikaero. Aikaerorasituksen myötä nälkä hiipii erikoisiin vuorokauden aikoihin. Jos kroppasi vaatii lounasta aamuyöllä, yritä siirtää syömistä myöhemmäksi tai nauti vain jotain pientä ja terveellistä välipalaa.

4. Jos olet liikkeellä autolla, pakkaa omat eväät valmiiksi mukaan. Vaihtoehtoisesti suosi pysähdyspaikkoja, joissa on oma kauppa. Näin saat ostettua terveellistä syötävää, etkä sorru huoltoaseman pikaruokiin.

5. Paikallisista herkuista ei kannata kieltäytyä kokonaan. Jos olet esimerkiksi matkalla Italiaan, anna itsellesi lupa herkutella pitsalla yhtenä päivänä, ja pidä muut lomapäivät huoli siitä, että syöt terveellisesti. Yksi herkkupäivä ei ole haitaksi.

6. Syö mieluummin à la carte -ravintoloissa kuin buffetissa. Täyden seisovan pöydän edessä mieliteot ottavat vallan ja pian lautasesi pursuaa kiellettyjä herkkuja.

7. Jos olet noudattanut tiettyä ruokavaliota ennen lomaasi, pyri pysymään suhteellisen samoissa uomissa reissun aikanakin. Elimistösi saattaa reagoida ikävällä tavalla, jos se saa yllättäen täysin erilaista ruokaa. Pidä siis ateriakokonaisuudet suurin piirtein samanlaisina kuin ennenkin.

8. Tee ruokaostoksesi paikallisilla toreilla. Markkinat ovat oiva paikka tehdä edullisia ruokaostoksia ja mikä parasta: paikallinen ruoka on yleensä ekologisin ja luonnonmukaisin vaihtoehto.

9. Jos yövyt loma-asunnossa tai hotellihuoneistossa, jossa on keittiö, pyri tekemään ruokasi itse. Näin pystyt tekemään aterioistasi juuri sellaiset kuin haluat, ja tiedät, mitä ruoaksi tarkkaan ottaen sisältää.

10. Älä sorru drinskutteluun. Alkoholi yhdistettynä makeisiin mehuihin tai limsoihin on oikea kaloripommi. Jos haluat pientä virkistystä, tilaa raikas ja poreileva jäävesi limellä tai valitse light-versio virvoitusjuomista.

Liikkuminen

1. Lähde kiertämään nähtävyyksiä jalan tai pyörällä. Tämä on oiva tapa saada liikuntaa ja samalla nähdä paikallista kulttuuria ja historiaa.

2. Hyötyliikuntaa kannattaa harrastaa lomallakin. Valitse hissin sijaan portaat ja lähde kaupungille kävellen.

3. Ota kaikki irti ympäristöstäsi. Jos hotellisi sijaitsee lähellä rantaa, tee aamujumppasi siellä. Raikas ilma ja kaunis miljöö tuovat enemmän energiaa kuin hotellin kolkko kuntosali. Tee kävelyretkiä pitkin viikkoa läheiselle vuorelle ja nähtävyyksille, käy uimassa avovedessä tai uima-altaassa ja liiku muutenkin paljon ulkona.

4. Kokeile jotain uutta liikuntamuotoa! Ota tavaksi kokeilla jokaisella lomamatkallasi jotain uutta ja mielenkiintoista, jota et välttämättä koti-Suomessa pääsisi kokeilemaan.

5. Lähde liikuntalomalle. Paras tapa pitää itsensä kunnossa on suunnitella reissu jonnekin hyvinvointiresorttiin, joka itsessään sisältää paljon liikuntamahdollisuuksia. Kun tarkoituksesi on lähteä aktiivilomalle, ei lusmuilu ole päällimmäisenä mielessä.

Lähde: Greatist

Kilpailut

Uusimmat