Nykyhitteihin etsitään pehmeyttä 60-luvulta

09.12.2009 11:52 - Eeva Rajala

Lähiaikoina on herätty uudelleen vanhan ajan äänimaailmoihin musiikkiteollisuudessa. Digitaalisiin ja tietokonepohjaisiin soundeihin on haettu lämpöä tuomalla niihin muun muassa 60-lukulaisia tekotapoja, kertoo Yle.

- 60-luvun äänitystekniikka ja soundien ensimmäinen tunnusmerkki on, ettei kaikki ole niin lähimikitettyä kuin nykyisin, sanoo studiopäällikkö Suikki Jääskä Master Recording Studiolta Ylelle.

Uusien soul-tähtien, kuten Duffyn, musiikkia on lähdetty rakentamaan vanhoilla, 60-lukulaisilla elementeillä. Myös Suomessa esimerkiksi Idols-tähti Anna Puun C'est La Vie -hitistä tulee mieleen enemmän mennyt kuin tuleva. Näin uudesta, tietokoneella tehdystä musiikista saa pois turhat silottelut ja biiseihin tulee lisää särmää.

Jääskän mukaan rumpujen äänitykseen tarvitaan nykyään 11 mikkiä, kun aiemmin mentiin vain yhdellä setillä.

- 60-luvulla ei haettu tällaista teräväpiirteistä erottelukykyä asioille, vaan yleismeininki oli pyöreämpi, Jääskä jatkaa.

60-lukuboomin huomaa myös siitä, että LP-levyt ja kasetit on löydetty uudestaan. Koko äänite voidaan laittaa loppuvaiheessa C-kasettinauhurin lävitse, jolloin soundi muuttuu pehmeämmäksi.

Kilpailut

Uusimmat