Vaatteet saavat olla kalliita: Maija Vilkkumaa karttaa ketjuliikkeitä - lue miksi

16.09.2013 12:15 - Senni Loikala

Muusikko ja esikoiskirjailija Maija Vilkkumaa on valmis maksamaan tyylistään paljon, sillä vaatteiden alkuperällä on hänelle väliä.

Kirjailija ja muusikko Maija Vilkkumaa kertoo tekevänsä vaateostoksia mieluummin putiikeissa kuin ketjuliikkeissä. Esikoiskirjansa viime viikolla julkaissut Vilkkumaa nostaa esille useiden ketjukauppojen vaatteiden epäeettiset valmistusprosessit.

- Alihankkijoina on bangladeshilaisia hikipajoja, joissa rikotaan räikeästi työntekijöiden oikeuksia, Vilkkumaa kritisoi Hennes & Mauritzia.

Jos vaate on kovin halpa, Vilkkumaa uskoo sen valmistuksessa olleen jotakin hämärää. Myös laatu on Vilkkumaalle tärkeää, sillä monet ketjukauppojen vaatteet menevät hänestä huonoiksi ensimmäisen pesun jälkeen.

- Jos en voi maksaa vaatteesta järkevää hintaa, en tarvitse sitä. Voin ihan hyvin käyttää kaksi vuotta vanhaa hametta, kertoo Vilkkumaa.

Vaatteiden valmistusprosesseihin puuttuva lainsäädäntö pitäisi Vilkkumaan mukaan saada kuntoon. Hänen mukaansa yksittäinen kuluttaja ei voi tietää jokaista yksityiskohtaa ostamiensa vaatteiden alkuperästä.

Täysin pannaan Vilkkumaa ei silti ketjuliikkeitä laita. Esimerkiksi lapsille voi olla hyvä hankkia vaatteita myös ketjuliikkeistä.

- Lapset saattavat vaatia, että haluavat samanlaiset paljettilenkkarit kuin jollakin muulla on, sanoo Vilkkumaa.

Kilpailut

Uusimmat