Kuva: Shutterstock

Asiantuntija: Läppärin kamera kannattaa ehdottomasti peittää - älä kuitenkaan käytä teippiä

01.12.2020 19:45 - Roy Kokkonen

Tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan tietokoneen kamera kannattaa ilman muuta peittää. Teipille on kuitenkin parempi vaihtoehto.

Webkamerat ovat nykyisin kenties kovemmassa käytössä kuin koskaan. Lukuisat ihmiset ovat siirtyneet etätöihin, ja palaverit sekä muut tapaamiset tehdään pitkälti etäyhteyden välityksellä.

Jo vuosien ajan on puhuttu, että webkamerat ovat mahdollinen tietoturvariski. Jopa Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin on nähty peittäneen tietokoneensa kameran teipinpalasella.

Esimerkiksi Apple on kuitenkin vakuuttanut, että kameran peittäminen on turhaa ja saattaa jopa vahingoittaa tietokonetta.

Tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen on eri mieltä.

- Ilman muuta kamera kannattaa peittää, Järvinen kehottaa Voice.fi:n haastattelussa.

Kameraa luvatta käyttäviä haittaohjelmia on oikeasti olemassa ja niihin kannattaa varautua.

- Joitakin vuosia sitten suomalainen kaveri sai käräjäoikeudessa tuomion kehitettyään oman haittaohjelman, jota hän jakoi väärennetyillä web-sivuilla ja tirkisteli kameran kautta tyttöjen huoneisiin. Lisäksi on valtiollisia vakoiluohjelmia, joiden tiedetään urkkivan kameran kautta, Järvinen kertoo.

Nykyisin tietokoneen kameran vieressä syttyy usein merkkivalo, kun sitä käytetään. Siitä huolimatta on parempi katsoa kuin katua.

- Ihminen ei aina huomaa merkkivaloa. Etenkin nyt korona-aikana, kun valo on usein ihan syystäkin päällä. Ainakin Applen vanhemmissa läppäreissä oli mahdollista avata kamera valon syttymättä, mutta tämä lienee sittemmin korjattu.

Tietokoneen kameraa ei kannata teipata, vaan peittää esimerkiksi laastarilla. (kuva: Shutterstock)

Älä teippaa kameraa

Tietokoneen kameran peittämiseen ei kannata käyttää teippiä, sillä sen liima voi tarttua objektiiviin. Apu voi sen sijaan löytyä kodin lääkekaapista.

- Teipin sijaan kannattaa käyttää laastaria ja asettaa haavatyyny linssin päälle. Toinen vaihtoehto on käyttää pientä liukukantta, joita esimerkiksi tietoturvayhtiöt jakavat liikelahjoina, Järvinen vinkkaa.

Jotkin valmistajat tarjoavat lisäksi valmiita ratkaisuja kameran peittämiseksi.

- HP:lla on näyttöjä, joissa liukukansi on sisäänrakennettuna. Olen aina ihmetellyt, miksi hyvä idea ei ole levinnyt.

Lue myös: Vuoden 2020 yleisimmät salasanat paljastettiin - eihän omasi löydy listalta?

Lue myös: Teetkö etätöitä ulkona? Nokkela niksi helpottaa näytöltä näkemistä

Kilpailut

Uusimmat