Kuva: Fotolia

Kärsitkö D-vitamiinin puutteesta? 5 kohdan testi paljastaa

24.09.2016 15:15 - Karoliina Kotala

Moni suomalainen nauttii D-vitamiinia suoraan purkista, mikä täällä pimeässä pohjolassa onkin tarpeellista. Mutta mistä tietää saako D-vitamiinia tarpeeksi?

D-vitamiinin saantisuositus meillä Suomessa on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, vaikka moni asiantuntija uskoo, että tarpeellinen määrä olisi todellisuudessa korkeampi. D-vitamiini onkin tärkeä vitamiini, sillä se muun muassa vahvistaa luita, pitää verenpaineen kurissa, huolehtii sydämen hyvinvoinnista ja jopa suojaa syövältä. 

Mistä sitten tietää saatko tarpeeksi D-vitamiinia? Vastaa seuraavaan viiteen kysymykseen ja tiedät vastauksen. 

Hikoiletko paljon muulloinkin kuin liikkuessa? 

Hikoilu ei-liikkuessa on ensimmäisiä, klassisia merkkejä D-vitamiinin puutoksesta. Etenkin, jos hikoilet otsasta ja päästä. 

Nukutko öisin levottomasti? 

Ovatko yöt yhtä pyörimistä, vaikka et nautikaan kofeiinia iltaisin? Tutkijat selvittivät hiljattain, että yli puolet nukkumisvaikeuksista kärsivistä potilaista kärsi myös D-vitamiinin puutoksesta. 

Oletko murtanut luun hiljattain? 

D-vitamiini pitää luusi vahvoina ja murtumat voivat olla yleisempiä, jos kärsit D-vitamiinin puutoksesta. Etenkin, jos harrastat lajeja, joissa kehosi tärähtelee, kuten juoksua, on syytä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. 

Sairastutko helposti? 

Tuntuuko, että saat kaikki flunssat ja vatsataudit, jotka kiertävät työpaikallasi ja perheessäsi? D-vitamiini pitää vastustuskyvyn kunnossa, joten liian vähäinen määrä D:tä voi olla syy flunssakierteeseen. 

Oletko alakuloinen? 

D-vitamiini vaikuttaa myös mielialaan ja D-vitamiinin puutos on yhdistetty jopa masennukseen. 

Lue myös: Oletko väsynyt, ärtynyt ja pahoinvoiva? Saatat kärsiä yhden vitamiinin vähäisestä määrästä

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat