Kuva: Fotolia

Eikö liikunta kiinnosta? Kysy itseltäsi tärkeät kysymykset ja löydä ratkaisu

21.01.2017 13:15 - Karoliina Kotala

On olemassa paljon syitä sille, etteivät lenkkipolut tai kuntosalit houkuttele. Asiaa kannattaakin pysähtyä pohtimaan ja voit löytää kipinän.

Osalla liikunta ei ole koskaan kuulunut harrastuksiin ja toisinaan polte treenaamiseen voi hiipua ahkerimmaltakin kuntoilijalta. Mutta missä on syy? Do it Right! -yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkanen neuvoo miettimään, miksi liikunta ei nyt houkuta, etenkin jos liikunta on aiemmin tuottanut iloa. 

- Kannattaa pohtia löytyykö innottomuuteen syy. Nukutko tarpeeksi? Syötkö riittävästi ja juotko tarpeeksi vettä? Onko stressiä? Onko arjessa tapahtunut muutoksia suhteessa siihen, kun vielä nautit liikunnasta?, Hinkkanen listaa. 

Jos muutokselle löytyy selkeä syy, pohdi pystytkö vaikuttamaan tilanteeseen. 

- Usein arki on liian hektistä eikä voimavaroja enää löydy liikkumiseen. Yritä korjata näitä ongelmakohtia. Panosta uneen ja syö riittävästi ja terveellisesti. Siten saat enemmän energiaa päivään ja liikkuminenkin voi alkaa kiinnostaa. 

Hinkkanen myös muistuttaa olemaan itselleen armollinen. 

- Joskus voi myös olla, että kroppa yrittää kertoa, että keho käy ylikierroksilla ja se kaipaa lepoa. Satsaa siis palautumiseen ja pidä selkeä treenitauko. Tee sen sijaan asioita, joista nautit. Sinä aikana voit keskittyä vaikkapa parempaan ja terveellisempään ruokavalioon ja rentoutumiseen. 

Jotta liikunta ei kuitenkaan jää kokonaan, niin panosta arkiaktiivisuuteen. Se onnistuu pienillä valinnoilla, kuten valitsemalla portaat hissin sijaan, jättämällä auto hiukan kauemmas parkkiin ja kävelemällä vaikkapa lounaalle. 

- Jos taas olet harrastanut tiettyä liikuntaa, eikä se enää innosta, kokeile uutta lajia. Kannattaa myös rikkoa tuttua treenirutiinia ja harjoitella vaikkapa salilla ilman ohjelmaa jonkin aikaa, Hinkkanen opastaa. 

Lue myös: Tee vuodesta 2017 elämäsi paras – 3 hyvinvointitekoa, joista keho ja mieli kiittää

Kilpailut

Uusimmat