Kuva: Fotolia

Eivätkö kilot karise millään? 4 kysymystä, jotka jokaisen laihduttajan tulisi kysyä itseltään

30.06.2017 19:45 - Emmi Moilanen

Jos paino jumittaa samoissa lukemissa pitkään, syyllistä voi lähteä selvittämään verikokeiden avulla. Esimerkiksi kehon hormoniepätasapainot voivat hidastaa laihtumista tietämättäsi.

Muutaman ylimääräisen kilon pudottaminen voi tulla mieleen etenkin silloin, kun huomaa lempifarkkujen puristavan ikävästi tai tilanteessa, kun vanhan kesämekon vetoketju ei enää mahdukaan kiinni. Laihduttaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja voi olla, että paino jumittaa samoissa lukemissa pitkäänkin ahkerasta treenaamisesta huolimatta.

Lääkäri William Cole kirjoittaa MindBodyGreen sivustolla, mitkä kysymykset laihduttajan tulisi kysyä itseltään silloin, kun tuntuu, että painon pudottaminen ei lukuisista yrityksistä huolimatta ota onnistuakseen.

1. Millainen unirytmisi on?

Epäsäännölliset yöunet voivat saada kehon luonnollisen vuorokausirytmin tehokkaasti sekaisin. Cole kirjoittaa, että vuorokausirytmin sekoittuminen saattaa vaikuttaa leptiiniresistenssin kehittymiseen ja siihen, millä tavalla kehosi varastoi rasvaa. Leptiini on niin kutsuttu kylläisyyshormoni, joka säätelee ruokahalua ja elimistön energiankäyttöä. On siis tärkeää huolehtia säännöllisestä unirytmistä, jotta hormonitoiminta pysyisi normaalina, eikä hidasta tietämättäsi painon putoamista.

2. Millainen nykyinen ruokavaliosi on?

Jos ruokavalioosi kuuluu runsaasti prosessoituja ruokia, on mahdollista, että ruuansulatuselimistösi on jatkuvasti rasitustilassa, eikä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Pitkälle prosessoidut ruuat nimittäin saattavat sekoittaa ruuansulatuselimistön bakteeritasapainoa. On siis tärkeää kiinnittää kalorimäärien lisäksi huomiota ruuan laatuun. 

3. Kuinka stressaantunut olet?

Henkinen hyvinvointi on merkittävä osa terveellistä painonhallintaa. Krooninen stressi on yhdistetty useisiin terveysongelmiin, kuten esimerkiksi lisämunuaisen vajaatoimintaan, autoimmuunisairauksiin ja ruuansulatusvaivoihin. Nämä kaikki edellä mainitut ovat tekijöitä, jotka voivat hidastaa painon putoamista dieetillä ollessasi. Jo pelkästään tavallinen stressi voi hidastaa aineenvaihduntaa ja lisätä herkkuhimoja.

4. Milloin viimeksi olet käynyt verikokeissa?

Verikoetulokset voivat kertoa useita syitä siihen, minkä takia painosi ei ole lähtenyt putoamaan toivotulla tavalla. Testien avulla voi selvittää esimerkiksi sen, kärsitkö piilevästä hormoniepätasapainosta tai orastavista vatsaongelmista. Cole kirjoittaa, että esimerkiksi kortisolin, testosteroni- ja estrogeenitasojen sekä keltarauhashormonin määrä olisi hyvä mitata silloin, kun epäilet että painon jumittaminen voisi johtua terveydellisistä syistä.

Lue myös: Loppuiko motivaatio laihduttamiseen? – lue valmentajan vinkit

Lue myös: Oletko jo kokeillut 3 suupalan kikkaa? Tehokas keino laihduttaa huomaamatta

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat