Kuva: Shutterstock

Stressaatko herkästi? Neuvot, jotka jokaisen murehtijan tulisi muistaa

24.09.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Stressaamiseen taipuvaisen henkilön tulisi opetella tunnistamaan tekijät, jotka aiheuttavat myrkyllisiä ajatuksia ja saavat huolet kasautumaan.

Tiedetään että säännöllinen liikunta ja hikoilu ovat luonnonmukaisia keinoja stressin lievittämiseen. Sanotaan, että myös siisti ja järjestyksessä oleva elinympäristö voi selkeyttää stressaantuneen ajatuksia ja saada olon tuntumaan seesteisemmältä.

Elite Daily kysyi asiantuntijoilta, mitkä muut kotikonstit ovat helppoja keinoja taistella liialliseksi yltynyttä stressiä vastaan.

Opi tunnistamaan tekijät, jotka stressaavat eniten

Stressin lievittäminen on hyvä aloittaa siitä, että tekee itselleen selväksi sen, mitkä osa-alueet elämässä aiheuttavat eniten henkistä kuormitusta vai onko kyseessä kenties jokin yksittäinen tekijä. Ravitsemusterapeutti ja joogaopettaja Lisa Diersin mukaan omien tapojen ja rutiinien tarkastelu on hyvä tapa aloittaa taistelu stressiä vastaan.

- Jos esimerkiksi huomaat viime tipassa heräämisen ja kiireisen aamun aiheuttavan sinulle stressiä ja alentavan paineensietokykyäsi päivän mittaan, saatat hyötyä aikaisemmista ja rauhallisimmista aamuista, Diers toteaa.

Diersin mukaan jo pieni muutos omiin arkisiin tapoihin voi lievittää stressiä merkittävästi.

Keskity hengitykseesi

Rauhallinen syvään hengitys on eräs perinteisimpiä keinoja stressin lievittämisessä.

- Hengitykseen keskittyminen on todella tärkeää silloin, kun tunnemme suuria tunteita, ohjaaja Jennifer Rogers kertoo.

- Keskity ja hidasta erityisesti uloshengitystäsi, kuin puhaltaisit kynttilän sammuksiin, hän jatkaa.

Opettele tunnistamaan myrkylliset ajatukset

- Muista, että sisäinen puheesi ei usein ole loogista, objektiivista tai edes totta, hyvinvoinnin asiantuntija Bizzie Gold muistuttaa.

Sen sijaan, että tyytyisit hyväksymään ajatukset, jotka pyörivät stressitekijöissä, Gold kannustaa kirjoittamaan mietteitä paperille. Hänen mukaansa tämä on konkreettinen keino selvittää itselleen, mitkä ajatukset ovat pelkästään epäloogisia ja negatiivisia. Kun opit tunnistamaan myrkylliset ajatukset, myös turha stressaaminen vähenee.

Älä ohita fyysisiä oireita

Stressi vaikuttaa henkisen hyvinvoinnin lisäksi myös fyysiseen tilaamme. Stressin ollessa pahimmillaan on hyvä opetella kuuntelemaan myös omaa kehoa.

Sosiaalityöntekijä Laura Federico muistuttaa, että huolet ja henkinen kuormitus ilmenee tyypillisimmin hartioiden seudun ja leuan jännitystiloina. Selän ja hartioiden säännöllinen venyttely voi lievittää stressaantunutta oloa.

Huolehdi proteiinien ja hyvien rasvojen riittävästä saannista

- Se mitä laitat suuhusi, voi aiheuttaa muutoksia hormonitoiminnassa, joka puolestaan saattaa altistaa stressille, hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Lori Miranda toteaa.

Sen sijaan, että hoitaisit stressiä sokerisilla ja hiilihydraattipitoisilla herkuilla, Miranda suosittelee proteiinien ja hyvien rasvojen yhdistelmää. Tällä keinolla mieliala pysyy kokemastasi stressistä huolimatta tasaisempana.

Lue myös: Lievitä stressiä syömällä – 7 ruoka-ainetta, jotka rauhoittavat hermojasi

Lue myös: Haluatko vähentää stressiä? Haistele rakkaasi likaista paitaa

Lähde: Elite Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat