Kuva: shutterstock

Torkutatko sinäkin väärin? Yksinkertaisella keinolla tavasta on jopa hyötyä heräämiseen

27.03.2019 21:45 - Niki Miettinen

Kymmenessä minuutissa ei ehdi nukkumaan levollista unta.

Moni käyttää heräämisen apukeinona torkkuajastinta, mikä ei Tonic-julkaisun mukaan auta yhtään mitään. Suurimpana syynä on se, ettei lyhyessä ajassa ehdi pääsemään levolliseen uneen, josta on hyötyä. Monet ihmiset käyttävätkin kyseistä herätystapaa väärin, kun laittavat sen päälle ja yrittävät nukkua lyhyen ajan, josta on lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä heräämisessä.

Vuoden 2014 tutkimuksessa todetaan, että ihmiset, jotka heräsivät kahdeksan tunnin unien aikana neljä kertaa, kärsivät yhtä suuresta univajeesta kuin vain neljä tuntia nukkuneet ihmiset. Tämän seurauksena tutkimuksen tehnyt ylilääkäri Deirdre Conroy totesi torkkuajastimen vaikuttavan unen laatuun negatiivisella tavalla.

- Vaikka nukkuisi pitkään, mutta käyttäisi torkkuajastinta, unenlaatu kärsii, Conroy huomautti.

Aamun tokkuraisuus myös johtuu torkkuajastimen käytöstä. Herätyskellon soidessa kymmenen minuutin välein, joutuu ihmisen pakottamaan itsensä hereille useita kertoja, jolloin tokkuraisuus jatkuu pidempään.

- Ajastimen käytön seurauksena ihmisen kognitiivisten suoritusten vajavaisuus voi kestää 20 minuutista kahteen tuntiin, totesi unitutkija Kate Sprecher.

Näiden oppien mukaan torkkuajastimesta voi olla hyötyä heräämisessä, mutta sitä käyttäessä ei kannata yrittää nukahtaa. Tuon kymmenen minuutin aikana kannattaakin maata sängyssä mukavassa asennossa, mutta pitää silmät auki. Sprecherin mukaan metodia kannattaa kokeilla sellaisena aamuna, kun ei ole kiirettä. Hän myös ehdotti aamulla tehtäväksi pieniä venytysliikkeitä, jos silmien auki pitäminen tuntuu haastavalta.

Mikäli unirytmissä on herättävä auringonnousun aikoihin, kannattaa pitää herätyskelloa vain heräämisen tukena, eikä varsinaisena herätyskeinona. Tällöin kannattaa pitää verhoissa sopiva rako, josta auringonvaloa pääsee sisään, mikä herättää luonnollisemmin. Herätyskello toimii silloin apukeinona, eikä torkkuajastinta käyttäessä saa unta kovin helposti.

Unettomuudesta kärsivien ei myöskään kannata kokeilla tätä heräämisen apukeinoa, koska heille sängyn tulisi olla vain nukkumista varten, jolloin heille pedissä hereillä makaaminen pahentaa unettomuutta.

Lue myös: Haluatko aloittaa aamusi virkeänä ja ilman kiirettä? 4 tehokasta vinkkiä aamu-uniselle

Lue myös: Jokaisen ihmisen kannattaisi nousta ennen kuutta aamulla - paljon terveyshyötyjä

Lue myös: Heräätkö juuri ennen herätyskellon soittoa? Se kertoo paljon unirytmistäsi

Lähde: Tonic

Kilpailut

Uusimmat