Kuva: Shutterstock

Mieliteot kasvavat iltaisin - katso mitä kannattaa napostella herkkuhimon yllättäessä

27.04.2019 17:15 - Milena Raappana

Iltanapostelun pystyy myös välttämään harhauttamalla mieltä.

Iltanapostelu ennen nukkumaan menoa on tyydyttävää. Telkkarin ääreen on ihana käpertyä sipsien tai suklaapalasten kanssa. Syöminen, etenkin herkkujen nauttiminen, juuri ennen nukkumaanmenoa voi kuitenkin johtaa painonnousuun.

Ravitsemusterapeutti Kristin Kirkpatrick kertoi Popsugar-sivuston haastattelu kaksi syytä, miksi yösyöminen vaikuttaa painoon.

- Jos on syönyt kunnollisen päivällisen, ihminen ei oikeastaan tarvitse enempää energiaa illan viimeisiin askareisiin. Kun ihminen syö silloin, kun keho ei sitä kaipaa tai halua, johtaa se ylisyömiseen ja painonnousuun, hän sanoo.

Toinen syy Kirkpatrickin mukaan löytyy mielentilasta. Yleensä iltaisin erilaiset mieliteot ja tunnepohjainen syöminen nousevat esiin, jolloin helposti napostelee ruokia, joista tulee hyvä mieli. Ja myönnetään, yleensä terveellisten vaihtoehtojen sijasta herkuista tulee paremmalle mielelle. Ylimääräiset kalorit varastoituvat nukkumaan mennessä rasvana.

Kirkpatrick muistuttaa, että syöminen kannattaisi lopettaa muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, koska silloin keholla on aikaa kuluttaa ruuasta saatu energia. Nuo pari tuntia myös auttavat ruuansulatusta ja nukahtamista. Esimerkiksi rasvaisten tai tulisten ruokien sulattaminen on raskaampaa, mikä voi viivästyttää nukahtamista, jos niitä on nautittu juuri ennen nukkumaanmenoa.

Mitä sitten kannattaisi napostella iltaisin, jos jotain suupalaa tekee mieli. Kirkpatrickin mukaan sopivia ovat ruuat, joissa ei ole paljoa kaloreita tai hiilihydraatteja. Esimerkiksi selleri maapähkinävoilla, pähkinät, marjat tai popkorni ovat hyvä vaihtoehtoja. Mieltä kannattaa myös harhauttaa herkkuhimon yllättäessä. Pienet askareet saavat mielen keskittymään muuhun, kuin mielitekoon.

- Yleensä mieliteot osoittautuvat harhauttamisen jälkeen vain tylsyydeksi, Kirkpatrick sanoo.

Lue myös: Miksi herkkuhimot voimistuvat juuri kuukautisten aikana? Asiantuntija kertoo syyn yleiseen ilmiöön

Lue myös: 4 ruokaa, joilla saat vahvat ja terveet hampaat

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat