Nukkuminen kannattaa – unettomuus voi tehdä sinusta tyhmemmän

06.06.2014 17:15 - Eeva Rajala

Tiedemiehet ovat nyt selvittäneet mekanismin, jonka avulla hyvä yöuni parantaa ihmisen oppimista ja muistia.

Kiinalaiset ja amerikkalaiset tutkijat selvittivät, miten uusia synapsiyhteyksiä syntyy aivosolujen välillä nukkumisen aikana. Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jopa intensiivinen harjoittelu vähäunisen yön jälkeen ei korvaa menetettyä unta.

On jo aiemmin tiedetty, että unella on suuri merkitys oppimiseen ja muistamiseen. Aikojen saatossa on kuitenkin väitelty siitä, mitä aivoissa itse asiassa tapahtuu unen aikana. Eläinkokein toteutetussa tutkimuksessa hiirille opetettiin uusi taito. Oppimisen aikana hiirien aivoja tutkittiin, mitä tapahtuu unessa ja unenpuutteen aikana.

Nukkuvien hiirten aivoissa kehittyi huomattavasti enemmän uusia synapseja ja he oppivat enemmän kuin univajeesta kärsivät hiiret. Tutkijat selvittivät myös eri unenvaiheiden merkitystä muistin kannalta häiritsemällä unta tietyissä vaiheissa. Tulosten perusteella syvä uni tai hidasaaltouni on välttämätön muistin kannalta. Tässä unen vaiheessa aivot niin sanotusti toistavat aiemmin päivällä koettua.

Viime vuonna tutkimuksissa selvisi, että aivot käyttävät unta niin sanotusti pesemään pois turhat myrkyt, joita päivän pähkäilyjen jälkeen aivoihin on kertynyt. Nukkuminen ja riittävä uni kannattaa ottaa vakavasti, sillä unen tärkeyden sivuuttaminen saattaa aiheuttaa muun muassa syöpää, sydänvaivoja, 2-tyypin diabetesta, tulehduksia ja ylipainoa.

Uniongelmat kannattaa ottaa vakavasti. Kerroimme aiemmin muun muassa pienten lasten yleistyneistä uniongelmista. Lue asiasta lisää täältä!

Lähde: BBC

Kilpailut

Uusimmat