Sielunsiskot, ette ole yksin: 6 yleistä terveysongelmaa, joista naiset kärsivät

28.07.2014 12:05 - Laura Sulkava

Vaikka kaikki kärsivät ajoittain tietyistä samoista vaivoista on hyvä tietää, milloin kyseessä ovat normaalit oireet, milloin lääkäriä vaativat.

Naiseuteen liittyviä vaivoja voi välillä olla hankalaakin tulkita. Ovatko hajut ja kivut normaaleja vai eivät? Alla on listattuna yleisiä naisten ongelmia.

Valkovuoto

Yllättävän yleinen pohdinnan kohde on normaali kehon tuotos, valkovuoto. Sen määrä vaihtelee naisilla ja siksi, kannattaakin keskittyä siihen, mikä on itselle normaalia ja mikä ei. Määrä vaihtelee myös ovulaation mukaan.

Valkovuodosta voi päätellä mahdollisen sairaustilan. Paakkuinen vuoto on merkki hiivatulehduksesta, paksu taas bakteeritulehduksesta.

Alapään hajut

Jokainen on varmasti törmännyt epämiellyttäviin alapään hajuihin ja ehkä pohtinut myös, milloin syytä olla huolissaan. Normaalisti hajut eivät ole merkki vakavasta ongelmasta. Ne kannattaa tarkistuttaa ja usein syy löytyy emätintulehduksesta, joka on helposti hoidettavissa lääkkeillä.

Tulehduksia voi välttää jättämällä todella tiukat vaatteet kaappiin, vaihtamalla vaatetusta treenaamisen jälkeen ja lojumalla mahdollisimman harvoin kylvyssä.

Useat hiivatulehdukset kesän aikana

Kesäharrastukset, kuten uinti ja pitkät juoksulenkit, altistavat hiivatulehduksille, joten on luonnollista, että niistä kärsii jopa useita kertoja kesän aikana.

Aikaiset tai pidentyneet kuukautiset

Jokaiselle ehkäisypillereitä syövälle on todennäköisesti käynyt vahinko, että pilleri on jäänyt välistä. Jo yhden unohtaminen saattaa käynnistää kuukautiset, koska kehon hormonitasapaino laskee.

Jos jatkat pillereiden syömistä normaalisti, tiputteluvuoto yhdistettynä kuukautiisiin voi tuntua ikuiselta piinalta.

Sisään kasvaneet ihokarvat

Sisään kasvaneet karvat ovat ongelma etenkin silloin, kun tapana on ajella alapäätä. Ihokarvojen poisto höyläämällä tai vahaamalla altistaa pienten kivuliaiden pattien synnylle.

Riskiä voi pienentää, kun vaihtaa terän tarpeeksi usein ja muistaa kuoria ihon säännöllisesti.

Vaihtelevat vatsakrampit

Kuukautiskivut voivat vaihdella. Jonain kuukautena saattaa tuntua, että munasarjoihin tökitään puukoilla, seuraavassa kuussa kipuja ei ole lainkaan. Vaihtelu on normaalia.

Kuukausittain jatkuvat kivut, joiden vuoksi joudut jäämään pois töistä, ovat asia erikseen. Kyseessä voi olla sukupuolitauti, tulehdus sisäsynnytyselimissä, kohdun kasvain tai endometrioosi, joista kaikista voit keskustella lääkärisi kanssa.

Tiesitkö myös, että ovulaatio- ja kuukautiskivut ovat kaksi eri asiaa? Katso lisää tästä.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat