Sokeri voi aiheuttaa masennusta: Lue mitä kaikkea makean syöminen sinulle tekee

15.12.2014 21:45 - Heli Thoren

Sokeri voi aiheuttaa yhtä voimakkaan addiktion kuin heroiini. Siitä vieroittuminen kannattaa, jos haluaa evoida paremmin.

Sokeriin koukuttuu helposti. Se vaikuttaa myös monilla muilla yllättävillä tavoilla mieleen. Ohessa neljän kohdan lista niistä asioista, joita sokeri kropalle tekee. Tutkimusten pohjalta koostettu lista kannustaa käyttämään sokeria kohtuudella:

1. Aiheuttaa riippuvuutta

Princetonin yliopisto tutki sokerin vaikutuksia mieleen ja sen todettiin 2008 tehdyssä tutkimuksessa aiheuttavan pahimmillaan voimakasta riippuvuutta. Eläinperäisissä kokeissa sokeri aiheutti jopa yhtä voimakasta riippuvuutta kuin heroiini.

Sokeria syödessä aidot vapauttavat mielihyvähormoni dopamiinia. Samaa hormonia vapautuu kokaiinia tai heroiinia käytettäessä. 2013 tehdyssä tutkimuksessa Connecticutin yliopistossa todettiin, että rotat, jotka söivät suklaakeksejä saivat voimakkaamman mielihyvän tunteen kuin morfiinista.

2. Sokeri voi voimistaa mielisairauden oireita

Brittitutkimus todisti vuonna 2003, että sokerin syöminen voi voimistaa esimerkiksi skitsofrenian oireita. 2014 teetetyssä tutkimuksessa todettiin, että diabeetikoilla - joilla sokeriarvot ovat herkemmin koholla - masennus on yleisempää. Aivojen liikkeitä ja masennuksen oireita tutkittiin sekä sokeriarvojen ollessa koholla että silloin, kun arvot olivat normaalit. Korkeiden sokeriarvojen kohdalla mieli oli matalammalla.

3. Sokeri voi laskea mielialaa

Kakkupalaa syödessä ja heti sen jälkeen, olo voi olla onnellinen. Sokeripiikin jälkeen mieliala laskee usein vauhdilla ja monesti vielä alemmas, kuin missä se alunperin oli. Sokeritasojen heittelyn on todettu vaikuttavan mielialaan: esimerkiksi vihaisuus, äkäisyys ja surullisuus voivat nousta pintaan sokeripiikin jälkeen.

4. Sokeri voi huonontaa muistia

Useat tutkimukset ovat löytäneet yhteyden korkeiden sokeritasojen ja huonon muistin välillä. Rottakokeissa 2014 havaittiin, että runsas sokerin syöminen vaikutti muistiin heikentävästi. Rottakokeissa huomattiin, että se ryhmä jyrsijöitä, jotka olivat juoneet sokerilimsaa veden sijaan selviytyivät muistia vaativissa kokeissa huomattavasti muita huonommin.

2012 Kalifornin yliopistossa tehty tutkimus näytti saman todeksi. Kun rotille annettiin kuuden viikon ajan sokerivettä tavallisen veden sijaan, he unohtivat pakoreittinsä, eivätkä enää osanneet rottasokkelosta ulos.


Hyvinvointivalmentaja antaa vinkit makeakoukun selättämiseen täällä.


Lähde: Reneganehealth.com

Kilpailut

Uusimmat