Tee nukahtamisesta helpompaa: 4 mieltä rauhoittavaa tekniikkaa

04.01.2015 19:15 - Linda Arponen

Unen päästä kiinnisaaminen voi olla vaikeaa, mikäli mieli juoksee vilkkaana.

Joskus voi olla hankalaa kertoa aivoille, että on nukkumaanmenon aika. Mielemme kun saattaa haluta jatkaa päivän tapahtumien kertausta sekä sellaisten asioiden puimista, jotka se on läpikäynyt jo lukemattomia kertoja.

Jos tiedossa on kuitenkin nukahtamista helpottavia tekniikoita, voi tuntien hereillä makaamisen muuttaa uneksi. Kokeile vaikkapa seuraavia keinoja silloin, kun uni ei tahdo tulla:

Venyttele ennen sänkyyn menoa

Kevyt venyttely ennen nukkumaanmenoa voi rauhoittaa kehoa ja mieltä. Eteenpäin taivuttavat liikkeet ovat hyviä, mutta myös erilaisia kevyitä joogaliikkeitä, kuten jalkojen ylösnostamista, voi kokeilla.

Laske hengenvetoja taaksepäin

Voit laskea vain yksinkertaisesti taaksepäin päässäsi, mutta vielä tehokkaampaa on, jos lasket samalla hengenvetojasi. Aloita isosta numerosta, kuten sadasta ja lähde numeroissa siitä taaksepäin. Nukahdat luultavasti ennen kuin pääset nollaan asti. Laskeminen rentouttaa mieltä ja hengitykseen keskittyminen auttaa vapauttamaan kehon jännitteitä.

Skannaa keho läpi

Kehon osien läpikäyminen päästä varpaisiin tai päinvastoin voi olla hyödyllistä. Kun tiedostat tietyn kehosi osan, on sillä tapana rentoutua, kuten myös sillä kohdalla aivoistasi, joka kyseistä osaa kontrolloi. Voit joko vain käydä mielessäsi kehosi osat läpi tai sitten myös jännittää osia ja vapauttaa ne sen jälkeen.

Kuuntele luontoääniä

Mikäli äänet eivät häiritse unensaantiasi, voit kokeilla kuunnella vaikkapa erilaisia luontoääniä nukahtaaksesi. Tätä varten on olemassa esimerkiksi lukuisia kännykkäsovelluksia, joista voi valita haluamiaan ääniä aina lintujen viserryksestä sateen ropinaan. Jos nukut samassa huoneessa toisen ihmisen kanssa, varmista, että äänet sopivat myös hänelle.

Lisää nukahtamisvinkkejä voit lukea aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat