Stressi vaikeuttaa kuntoilemista – 3 keinoa saada parempi treeni

15.01.2015 13:15 - Eeva Rajala

Monesti kerrotaan, että liikkuminen ja kuntoilu vähentävät stressiä, mutta mitä jos stressi on niin suurta, että se vaikeuttaa treenaamista?

Jos kokee, että stressi haittaa treenaamista, kannattaa pysähtyä ja arvioida tilanne ja treenirutiini. Huffington Post -lehti listasi kolme tapaa, miten stressi voi sabotoida hyvänkin treenin. Lehti kertoo myös, miten treenin voi vapauttaa stressistä.

Este 1: "Olen liian stressaantunut treenaamiseen tänään"

Kaikki kokevat tällaisen tunteen jossain vaiheessa treenaamista. Myös kuntovalmentajat kokevat joskus tällaista stressiä. American Psychological Association järjestön mukaan 39 prosenttia aikuisista on lintsannut treenaamisesta viimeisen kuukauden aikana stressin vuoksi.

Kokeile: Ota stressinlievitys osaksi treeniä

Moni lähtee vain treenaamaan, mutta treenin aikana ei keskitytä stressin lievittämiseen. Kun olet tehnyt tavanomaisen treenisi, kokeile viiden minuutin taukoa ja vain hengitä syvään. Voit myös treenatessasi aktiivisesti miettiä stressin lieventymistä muun muassa keskittymällä enemmän hengitykseen ja sisälläsi virtaavaan energiaan.

Este 2: "Aion treenata kovempaa, sillä olen stressaantunut"

Moni ajattelee, että kunnon 10 kilometrin juoksurykäisy ylämäkeen poistaa kaiken työpäivän aikana kertyneen stressin. Todellisuudessa stressaantuneena et ole valmis henkisesti noin vaativaan haasteeseen. Saatat vain loukkaantua helpommin. Lopuksi voimavarasi ovat vain heikommat.

Kokeile: Ota treenikalenteriisi myös kevyitä treenejä

Kun tunnet, ettet välttämättä ole fyysisesti tai psyykkisesti täydessä kunnossa, tee kevyempiä harjoituksia, jotta kehosi ja mielesi ehtii toipua. Jos et ole kokeillut joogaa, on nyt hyvä aika aloittaa. Muista myös rentoutuminen ja meditaatiota. 30 minuutin pyöräilytuntikin voi tehdä poikaa. Kannattaa kokeilla pientä kävely- tai juoksulenkkiä, hiihtämistä tai vaikka golfia.

Este 3: "Olen kyllästynyt treenirutiiniini"

Omaa treeniohjelmaa pitää säännöllisin väliajoin päivittää. Kun teet uusia tavoitteita itsellesi, kiinnostus treeniä kohtaankin säilyy. Jos et haasta itseäsi tarpeeksi, saatat kyllästyä ja lopettaa treenin ennen aikojasi, eikä mieli tai keho löydä keinoja kehittyä.

Kokeile: Löydä oma täydellinen hetkesi

Täydellinen hetki treenissä voi tuntua siltä, että olet nautinnon ja kärsimyksen välissä. Etsi tilanne, missä kehosi toimii optimaalisesti ilman musertumista. Onko se 10 minuutin vauhtijuoksu vai naruhyppely treenin päätteeksi, sinä päätät. Kokeile eri juttuja.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat