Pidä huolta vitamiinien saannista - puutostila voi aiheuttaa painonnousun

03.02.2015 14:45 - Eeva Rajala

Näyttää siltä, että vitamiinien ja mineraalien puutoksella on yhteys painonnousuun.

Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi A- ja D-vitamiineilla on suuri merkitys painonhallinnan kannalta.

Tutkijat analysoivat yli 18 000 amerikkalaisen terveystietoja seitsemän vuotta kestäneen ravitsemuskyselyn jälkeen. Selvisi, että ylipainoisilla aikuisilla oli 5 - 12 prosenttia heikompi mikroravintoaineiden saanti kokonaisuudessaan kuin normaalipainoisilla. Jotkut puutokset näkyivät tuloksissa selvästi: Ylipainoiset kärsivät muun muassa A- ja C-vitamiinin sekä magnesiumin puutteesta verrattuna normaalipainoisiin. Ylipainoisten kalsium- sekä D- ja E-vitamiinitasot olivat alhaisempia normaalipainoisiin verrattuna.

Yhtenä selityksenä toimii se, että ylipainoiset syövät usein sellaista ruokaa, missä on vähemmän ravintoaineita jäljellä. Tästä johtuen ravintoainepuutos voi ruokkia vielä lisää ylipainoisuutta.

A-vitamiini on yhteydessä rasvasolujen säätelyyn ja niiden vapauttamiin hormoneihin. A-vitamiinilla voi olla suurikin merkitys terveessä painonhallinnassa. D-vitamiinilla puolestaan on suuri rooli niin sanotun kylläisyyshormonin eli leptiini säätelyssä. Leptiini säätelee ruokahalua sekä elimistön energiankäyttöä. Mikäli keho ei saa kumpaakaan näistä - A- ja D-vitamiinia - tarpeeksi, voi se vaikuttaa painoon.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että noin 40 prosenttia aikuisista - riippumatta painosta - ei saa suositeltua määrää A-, C-, D- ja E-vitamiinia eikä kalsiumia tai magnesiumia.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat