Kuva: Fotolia

Haaveissa kiinteämpi kroppa? Suomalaiset fitnessmallit antavat 4 tärkeää ohjetta

13.10.2015 21:45 - Reetta Haverinen

Fitnessmallit Janni Hussi ja Janette Karvonen tietävät, että painonpudottamisessa ei ole kyse rakettitieteestä.

Fitnessmallit Janni Hussi ja Janette Karvonen osaavat pitää kroppansa kunnossa ja hyvinvoivana vuodenajasta riippumatta. Kaunottarien vinkeistä onkin syytä ottaa oppia, sillä nämä naiset tietävät, kuinka vaakalukema pysyy ojennuksessa. Naiset kertoivat Voicelle antamassaan haastattelussa parhaimmat vinkkinsä niille, jotka tahtovat tavoitella hoikempaa vyötäröä tai alhaisempaa painolukemaa.

Perusasiat kuntoon

Fitnessmalli 2015 –tittelin omaava Karvonen kertoo, että jos tavoitteena on painonpudotus, kaikki lähtee liikkeelle oikeanlaisesta ruokavaliosta:

- Ruokavalio tulee laittaa kuntoon ja ateriarytmistä täytyy tehdä tasainen, nainen toteaa Voicelle.

Karvonen myös painottaa oikeanlaisen treenin merkitystä ja veden juonnin tärkeyttä. Perusasiat on siten syytä laittaa kuntoon, ennen kuin vaakalukema lähtee painumaan alaspäin.

Löydä oma juttusi

Hussi kertoo, että myös henkisestä puolesta on syytä huolehtia. Omaa kroppaa tulee kuunnella, eikä treenaaminen saa tuntua pakkopullallta. Hussi painottaa, että jokaisen täytyy löytää itselleen mieluisat liikuntalajit, joiden harrastamisesta saa iloa ja nautintoa.

- Terveistä elämäntavoista täytyy ottaa rutiini, Hussi toteaa.

Siten pikadieetit ja lyhyet kuntokuurit eivät pidemmän päälle kanna hedelmää. Kun ruokavalioon tekee pysyvän muutoksen ja liikunta tulee säännölliseksi osaksi elämää, on painon pitäminen kurissa taatusti helpompaa vuodesta toiseen. 

Jokaisen on siten löydettävä asiat, jotka toimivat parhaiten omalla kohdalla. Jos maitorahka ei maistu tai kaurapuuro tarttuu kurkkuun, ei niitä ole pakko omaan arkeen tunkea. Terveellinen ruokavalio on kuitenkin mahdollista koostaa varsin monella eri tapaa. 

Kiinteytyjien ei tule pelätä painoja

Jos tavoitteena on painonpudotuksen sijaan kiinteytyminen, lihaskunnon merkitys korostuu entisestään. Pelkällä aerobisella treenillä ja kevyemmällä ruokavaliolla ei rasvakudos muutu lihakseksi: kroppaa täytyy kurittaa myös tiukalla lihaskuntotreenillä. Hussi ja Karvonen toteavatkin yksimielisesti, ettei painoja tule pelätä.

- Rohkeasti vain painoja tankoon, kunhan vain tekniikka pysyy kunnossa, Hussi toteaa ytimekkäästi.

Hussin mukaan monet naiset pelkäävät, että keho muuttuu hetkessä liian lihaksikkaaksi, jos lähdetään treenaamaan entistä isommilla painoilla. Tätä ei kuitenkin ole syytä pelätä. Lihasten kasvattaminen on yllättävän työlästä, eivätkä muskelit kehity kivuttomasti.

Tukea personal trainerilta

Naiset kertovat, että usein tavoitteellinen treeni voi vaatia rinnalleen asiantuntevan personal trainerin. Pelkkä personal trainer –nimike ei kuitenkaan aina kerro henkilön osaamisesta mitään. Hussi ohjeistaa, että osaavista ja ammattimaisista valmentajista kannattaa kysyä vinkkejä tuttavilta ja muilta treenaajilta. Nykyään personal trainer –nimikkeen kun voi saada rahalla lähes kuka vain.

Lue myös: Liikunnanohjaaja ei suosittele tuplajumppia: "Enemmän haittaa kuin hyötyä"

Kilpailut

Uusimmat