Kuva: Fotolia

Erikoiset keinot, joilla saat mitättömänkin aterian maistumaan entistä herkullisemmalta

04.12.2015 23:15 - Reetta Haverinen

Jos haluat tehdä ateriastasi himpun verran juhlavamman, kannattaa sinun panostaa niin kattaukseen kuin ruokailuympäristöönkin.

Monet ihmiset lisäävät lautaselleen suolaa, pippuria ja ketsuppia, jotta ruoasta tulisi vieläkin makoisampaa. Aterian aromeja voi kuitenkin tuoda esiin myös muilla keinoilla, ainakin jos on uskominenThe Perfect Meal –teoksen kirjoittajaa Charles Spenceä.

Spencen mukaan niin taustamusiikki kuin aterimien kokokin vaikuttavat suuresti ruokailukokemukseen ja siihen, miltä ateria maistuu ja kuinka hyvin se pitää nälän poissa. Mies on tehnyt lukuisia tutkimuksia aihepiiriin liittyen. Monet miehen havainnoista ovat varsin yllättäviä. Olisitko esimerkiksi arvannut, että seuraavilla seikoilla voit tehdä ateriastasi entistä täyteläisemmän makuisen:

Syö suurilla aterimilla

Pienellä haarukalla tai lusikalla syöminen edellyttää, että syöt myös pienempiä suupaloja. Jos kuitenkin vaihdat aterimesi astetta suurempiin, maistuu jokainen suupala entistä herkullisemmalta. Lisäksi massiivisemmat ruokailuvälineet tuovat ateriointiin pientä juhlan tuntua ja saavat aterian maistumaan ylellisemmältä.

Aseta ruokasi keskelle lautasta

Myös ruoan sijainnilla on väliä. Siten ei ole aivan sama, millä tapaa ateriasi lautasellesi kasaat. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka nauttivat ateriansa keskeltä lautasta, nauttivat ruoastaan enemmän kuin ne, joiden ruoka on asetettu lautaselle miten sattuu.

Käytä tukevia astioita

Tarjoiluastian painolla on väliä, ainakin mitä tulee ruoan maittavuuteen. Kun nautit ruokasi kunnollisesta, tukevasta astiasta, miellät ruoan automaattisesti tuhdimmaksi ja täyttävämmäksi. Siten, jos tahdot esimerkiksi jogurtin maistuvan täyteläisemmältä, älä lusikoi sitä suoraan muovikiposta, vaan kumoa se esimerkiksi keraamiseen kulhoon.

Kiinnitä huomiota taustamusiikkiin

Taustamusiikilla on vaikutusta makuaistiisi. Näin ainakin kertoo Flavour-lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan esimerkiksi luja taustamusiikki saa ruoan maistumaan vähemmän makealta. Kuuntele siten esimerkiksi rokkia alkupalaa nauttiessasi, mutta vaihda musiikki pehmeään jazziin, kun on aika siirtyä jälkiruokaan.

Lue myös: Pohjaton nälkä? 8 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut himoitsemaan lisää

Lähde: EatClean

Kilpailut

Uusimmat