Kuva: Fotolia

Joulukinkulle korvike? Kolmen elementin lihaton herkku maistuu kaikille

15.12.2015 20:45 - Senni Loikala

Asiantuntija neuvoo, miten herkullisen jouluaterian saa valmistettua lihattomana. Ratkaisu syntyy helposti ja maistuu joululta.

Antti Kauppinen, yksi Armas aika – intohimona joulu –kirjan tekijöistä, on kuullut vanhemmiltaan joulun aikaan sijoittuvan tarinan heidän parisuhteensa alkuvaiheilta.

- Vanhempieni ensimmäisenä yhteisenä jouluna äiti oli laittanut kinkun uuniin, isä tuli kotiin ja sanoi: ”Täällä haisee kusi”. Sen jälkeen vanhempani päättivät, etteivät he enää koskaan tee kinkkua. He ymmärsivät, että se on vain ihmeellinen pakkotraditio, Kauppinen kertoo.

Joulupöydän kolmikko

Myöskään Kauppinen ei ole ikinä syönyt joulukinkkua. Sen vuoksi hän oikea henkilö neuvomaan, miten jouluateriasta saisi maittavan ilman lihaa.

- Hyvä kolmikko on, että pöydässä on kookosmaitoon tehty porkkanalaatikko, hummus ja appelsiinikastike, joka valmistetaan keittämällä appelsiinimehua ja maustamalla maustepippurilla. Yhdistelmän maut ja mausteet ovat erittäin jouluisia, Kauppinen neuvoo.

Maistuvan joulun lähettiläs vinkkaa myös, että viinissä haudutettu seitan sopii loistavasti joulupöytään. Varsinaista kinkun korvaajaa hän ei kuitenkaan suosittele etsimään.

- Mielestäni tofukinkun tekeminen on naurettavaa, koska kinkku on kinkku. Sitä ei voi tehdä mistään muusta kuin tapetusta siasta. Ei välttämättä tarvitse edes ajastella, että pöydässä pitäisi olla mitään sitä korvaavaa. Perinteiden painotaakan alle ei kannata alistua, vaan valita perinteistä vain ne, joista pitää eniten.


LUE MYÖS: Piparkakkutalo saa haastajan: Kuviollinen torni on helpompi valmistaa

Kilpailut

Uusimmat