Nuku mahdollisimman tehokkaat päiväunet – lue helpot vinkit

15.03.2015 16:45 - Linda Arponen

Päiväuntakin voi olla erilaatuista. Mikäli haluat saavuttaa itsellesi optimaalisimmat unet, kannattaa esimerkiksi niiden pituutta ja ajankohtaa harkita tarkkaan.

Kaikki tietävät, kuinka ihanilta hyvät päiväunet voivat tuntua. Jos olet uupunut tai sinun täytyy pystyä olemaan illalla hereillä, voit parantaa päiväunilla vireyttäsi, mielialaasi sekä tietysti vähentää väsymystäsi.

Jos päiväunia ei kuitenkaan nuku harkitusti, voi unirytmi mennä sekaisin ja olosta tulla tokkurainen. Hyödynnä siis seuraavia helppoja vinkkejä ja nuku jatkossa mahdollisimman hyvät päiväunet.

Nuku kahvitorkut

Kofeiini ennen nukkumaanmenoa voi kuulostaa kummalliselta, mutta tutkijoiden mukaan nopeat "kahvitorkut" voivat olla jopa tehokkaammat kuin tavalliset päiväunet. Jos siis juot kupin kahvia ennen 20 minuutin unia, alkaa kofeiini vaikuttaa siinä vaiheessa, kun sinun on aika herätä.

Kahvitorkkujen idea on kuitenkin olla mahdollisimman lyhyet. Yli 20 minuutin unet muuttuvat jo liian syviksi.

Ajasta päiväunet tarpeittesi mukaan

Vaikka päiväunien perustarkoitus on torjua väsymystä, on ihmisillä monia syitä, miksi he nukkuvat päiväunia. Onkin tärkeää tietää, millaiset päiväunet ovat parhaimmat juuri sinulle:

  • Onko sinulla tiedossa tärkeä koe? Nuku 90 minuutin päiväunet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka nukkuivat 90 minuutin päiväunet, suoriutuivat 40 prosenttia paremmin muisti- ja luovuustesteistä kuin muut. Samat ihmiset pärjäsivät paremmin kuin sekä lyhyesti torkkuneet että päiväunettomat henkilöt. Unien näkemisestä sekä REM-unesta on siis hyötyä tällaisissa tilanteissa.
  • 10 minuutin päiväunet sopivat niille, jotka haluavat pikaisesti lisää energiaa, ilman, että olosta tulee tokkurainen. Tällainen tokkuraisuus tulee yleensä pitkien päiväunien seurauksena.
  • Eikö tokkuraisuus haittaa? Nuku siis 20-30 minuutin torkut. Saat siltikin piristystä ja tunnet itsesi virkeämmäksi.

Nuku ennen kello viittä

Päiväunet, jotka nukutaan liian lähellä yöunia, voivat sotkea unirytmin, erityisesti, jos sinulla on jo valmiiksi univaikeuksia öisin. Älä siis nuku päiväunia enää kello 17 jälkeen.

Nauti kylmää vettä torkkujen jälkeen

Jos tunnet olosi tokkuraiseksi päiväunien jälkeen, juo lasi kylmää vettä. Tämä on nopea ja yksinkertainen tapa päästä eroon sekavasta tunteesta.

Päiväunia ei tarvitse nukkua makuuasennossa

Jos nukut aamulla bussissa töihin mennessäsi, tiedätkin jo tämän. Päiväunet ovat yhtä tehokkaat, nukut ne sitten istualtaan tai makuultaan. Istualtaan nukkuminen ei tietenkään ole hyväksi pitkiä unia ajatellen, mutta päiväunille asento sopii aivan hyvin.

Lue myös: Selviydy työpäivästä ilman kofeiinia - 9 virkistävää vinkkiä

Lähde: Mashable

Kilpailut

Uusimmat