Mitä tapahtuu, jos et pese hampaita? Seuraukset yllättävän vakavia

04.06.2015 15:15 - Senni Loikala

Hampaiden pesemättömyys voi altistaa jopa muutamille vakaville sairauksille. Sen lisäksi hoitamaton purukalusto saa näyttämään ikäistään vanhemmalta.

BBC näyttää tällä viikolla ensimmäisen osan dokumentista, jossa kerrotaan huonokuntoisten ikenien nostavan riskiä muutamien vakavien sairauksien syntyyn. Näiden joukossa ovat muun muassa sydänsairaudet ja Alzheimerin tauti.

Independent-lehti väittääkin, että hampaiden pesemättömyys voisi altistaa jopa sydän- ja muistisairaudelle.

Ikäännyttäviä vaikutuksia

Lisäksi purukalustonsa pesujen sivuuttaminen voi johtaa myös siihen, että näyttää ikäistään vanhemmalta. Lähes 90 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ihmisistä nimittäin uskoo, että huonot hampaat saavat ihmisen näyttämään todellista iäkkäämmältä.

Hammaslääkäri Mervyn Druian kertoo, että kovin punaiset ikenet tai harmaat hampaat voivat olla varoitusmerkkejä siitä, että suu ikääntyy nopeammin kuin sen kuuluisi.

Siistin hymyn merkitys onkin suuri, sillä 35 prosenttia ihmisistä kertoi huomaavansa sen heti ensimmäisenä uusien tuttavuuksien kohdalla. Onneksi suurin osa ihmisistä pesee hampaansa kahdesti päivässä, eikä lähde pelaamaan riskitekijöiden kanssa.

Lue myös: Ethän pese hampaitasi vasta aamiaisen jälkeen? Tärkeät hoito-ohjeet purukalustolle koottiin yhteen

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat