Seitsemän syntiä mihin jokainen meistä syyllistyy

26.04.2011 18:45 - Rea Tallgren

Jokainen meistä tekee lähes päivittäin tietämättään useita terveydelle haitallisia virheitä.

Jokainen tietää, että tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö ja roskaruualla mässäily ovat pahasta. Harva kuitenkaan tietää, että myös niin sanotut tavalliset päivittäiset toiminnot voivat olla meille todella vaarallisia. Tässä seitsemän päivittäistä syntiä, jotka ovat meille haitallisia.

1. Jokapäiväinen suihkussa käyminen

Harvan normaalin ihmisen tarvitsee peseytyä päivittäin. Liian kuumalla vedellä läträäminen aiheuttaa ihon kuivumista, halkeilua ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa tulehdukseen.

2. Liian pitkät yöunet

Kahdeksan tunnin yöunet saattavat itseasiassa väsyttää enemmän kuin piristää. Sen sijaan esimerkiksi 15 minuutin 'tehotorkut' saattavat toimia paremmin väsymystä vastaan taistelemiseen. Satoja vuosia sitten ihmisten unirytmi oli hyvin erilainen; iltapäivällä parin tunnin nokoset, sen jälkeen illallinen ja seurustelua perheen ja ystävien kanssa, puoliltaöin nukkumaan neljäksi tunniksi, jonka jälkeen herättiin kohentamaan tulta, ja sitten vielä muutamaksi tunniksi nukkumaan.

3. Hampaiden huuhtelu pesun jälkeen

Hampaita ei koskaan pitäisi huuhdella pesun jälkeen. Huuhtelematta jättäminen lisää hammastahnan tarjoamaa suojaa jopa tunneilla. Nesteitä ei myöskään saisi juoda puolen tunnin sisään hampaiden pesusta, eikä hampaita pestä puolen tunnin sisään ruokailusta.

4. Pöntöllä istuminen

Vessassa istuminen saattaa olla mukavaa, mutta tutkijoiden mukaan luonnollisempi asento tarpeiden tekemiseen olisi kyykkiminen. Kyykkiminen vähentäisi ruuansulatusvaivojen riskiä ja saattaisi myös nopeuttaa wc-käyntejä. Koska vessoissa kuitenkin on pöntöt ja niitä on käytettävä, kannustavat tutkijat simuloimaan kyykkyasentoa pöntöllä istuttaessa. Jakkaran asettaminen jalkojen alle saattaa tuoda helpotuksen, kuin myös jalkojen nostaminen ylös silloin tällöin. Pienellä vaivalla pääsee myös, kun asettaa wc-paperirullat jalkojen alle ainakin pidemmillä istunnoilla.

5. Siivoaminen ja kotityöt

Kotitöistä huolehtiminen ja stressaaminen aiheuttaa ihmisille verenpaineen nousua. Sen sijaan ne, jotka jättävät suurimman osan kotitöistä puolisoidensa harteille, eivät moisista oireista kärsi. Kodin siivoamisessa on muitakin riskejä. Jatkuva siivoustuotteiden käyttäminen nimittäin lisää myös astman riskiä.

6. Väärä hengittämistyyli

Vauvana ihminen hengittää automaattisesti oikein. Silloin hengitys lähtee vatsasta ja ihminen käyttää koko keuhkokapasiteettinsa. Vanhemmiten ihminen hengittää vain keuhkoillaan. Täten raitis ilma ei pääse keuhkojen alaosaan asti. Oikein tavan hengittää voi kuitenkin opetella myös aikuisiällä. Hengityksen tulisi olla rytmikästä ja säänöllistä, ja koostua vain 12-20 hengenvedosta per minuutti. Onneksi oikeaoppista hengistystä voi harjoitella hengittämällä niin, että vatsa liikkuu, mutta rintakehä pysyy lähes paikoillaan.

7. Laiskottelu päivällisen jälkeen

Nopea ja täyttävä päivällinen, yhdistettynä makoiluun sohvalla ja sitten nukkumaan, on lihottava yhdistelmä. Illalla tankatut kalorit muuttuvat elimistössä helposti läskiksi, kun taas aamulla hankitut ehtivät normaalin päivän aikana kulua. Jos päivällistä seuraa sohvalla loikoilun sijaan 20 minuutin kävelylenkki, ei suurta riskiä lihomiseen ole.

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat