Kuva: Shutterstock

Milloin koiralle kannattaa pukea talvivaatetta? Kennelliiton asiantuntija kertoo, mitä tulee ottaa huomioon

25.12.2020 20:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Asiantuntijan mukaan säätä kannattaa tutkailla muutenkin kuin lämpömittarin kautta.

Tuhannet ihmiset pukevat koiriaan muun muassa pakkasen ja sateen varalta. Markkinat ovatkin pullollaan erilaisia vaihtoehtoja eri kokoisille lemmikeille, jolloin keskustelua on käyty muun muassa sosiaalisessa mediassa siitä, että tarvitsevatko koirat ylipäätään vaatteita.

Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi kertoo Voice.fi:lle, että iso osa koirista ei vaatteita tarvitse, mutta tietyt asiat on syytä ottaa huomioon.

- Talvivaate ei ole tarpeen suurelle osaa koirista, mutta pienille, sairaille tai vanhoille koirille voi olla aiheellista pukea talvivaate. Myös koirat, joiden turkissa ei ole pohjavillaa, tai joilla ei ole turkkia lainkaan, tarvitsevat yleensä talvivaatetusta. Koirarodut, joiden alkuperä on lämpimämmissä maissa, saattavat tarvita talvivaatetusta, kuten esimerkiksi monet vinttikoirat.

Suomessa on neljä vuodenaikaa ja lämpötilat saattavat vaihdella kovastikin. Salmijärven mukaan säätä kannattaa tutkailla muutenkin kuin lämpömittarin kautta.

- Koiran mahdollista pukeutumista pitää aina arvioida sään mukaan. Jos koira tarvitsee suojaa, kannattaa sille hankkia vaate. Jos koiralla käyttää vaatteita, kannattaa se opettaa käyttämään vaatteita jo pennusta lähtien, Salmijärvi neuvoo ja jatkaa:

- Ennemmin kuin pelkkää lämpötilaa, kannattaa tutkailla säätä yleensä. Myös kovin tuulisella tai sateisella säällä voi olla tarpeen pukea koiralle vaate. Jos koiranomistajaa mietityttää oman koiran tilanne, voi vinkkejä kysellä koiran mahdolliseen pukemiseen koiran kasvattajalta tai muilta rodun harrastajilta.

(kuva: Shutterstock)

Talvipakkaset ovat iskeneet jo isoon osaan maasta, joten lenkin pituuteen ja koiran tassuihin kannattaa kiinnittää huomiota.

- Todella kovalla pakkasella kannattaa kiinnittää huomiota lenkin pituuteen. Kovalla pakkasella voi olla tarpeen suojata turkin lisäksi koiran tassut töppösillä. Varsinkin vanhalla koiralla tassut voivat olla kylmän arat. Sekä koiran takin että töppösten pitää olla oikean kokoiset, jotta vältytään esimerkiksi tassujen hiertymiltä. Koska koirat ovat hyvin erikokoisia, voi joskus olla tarpeen teettää vaatteet omien mittojen mukaan, jotta ne istuvat hyvin. Tämä koskee erityisesti töppösiä

Joillekin koiraroduista lumipaakut voivat aiheuttaa ikäviä vaivoja. Tassuvoide auttaa Salmijärven mukaan asiassa.

- Pitkäkarvaisella koiralla tassujen väliin voi kertyä myös lumipaakkuja. Tassun pohjasta välikarvat kannattaa pitää lyhyenä ja tarkistaa tassunpohjat lenkin jälkeen. Hyvillä tassuvoiteilla voi ehkäistä lumen tarttumista tassunpohjiin.

Myös tiesuola kannattaa ottaa huomioon.

- Tiesuola voi ärsyttää koiran tassuja, eli kannattaa välttää suolattuja kulkureittejä, jos mahdollista. Koiran tassut voi suojata tässäkin tapauksessa tassuvahalla.

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mitä koiralle joululahjaksi? Kennelliiton asiantuntija antaa loistavan vinkin

Kilpailut

Uusimmat