Kuva: Shutterstock

Uudenlainen unihäiriö yleistyy - ethän sinä kärsi orthosomniasta?

29.03.2018 22:45 - Senja Rapila / senja.rapila@bauermedia.fi

Stressin ja työkiireiden vuoksi monet saattavat seurata unenlaatuaan ja sitä, kuinka paljon he nukkuvat yössä.

Asiantuntijat varoittavat ihmisiä seuraamasta liikaa nukuttua unta, nimittäin pakkomielteinen unenlaadun ja unirytmin seuraaminen voi johtaa niin kutsuttuun orthosomniaan. Termi tarkoittaa kirjaimellisesti "virheetöntä unta" ja se kuvaa henkilöiden käytöstä, jotka seuraavat pakkomielteisesti omaa unirytmiään.

Tutkijoiden mukaan ranteessa pidettävien, unta seuraavien laitteiden käyttäminen yleistyy jatkuvasti ja tämä tarjoaakin jokaiselle mahdollisuuden seurata unenlaatuaan ja -määräänsä päivittäin.

Asiantuntijoita huolestuttaa kuitenkin se, että tämän seurauksena ihmiset pystyvät tekemään itselleen diagnooseja erilaisista unihäiriöistä riippuen siitä, millaista dataa heidän unenseurantalaitteensa ovat tallentaneet. Monet luottavatkin sokeasti tarjottuun dataan ja saattavat vakuuttaa itselleen kärsivänsä unihäiriöstä, vaikka todellisuudessa kyse ei olisikaan siitä.

Lopputuloksena on, että jatkuvasti untaan seuraavat henkilöt alkavat pakkomielteisesti tavoitella "täydellistä" unta. Tämän vuoksi unenseurantalaitteet voivat loppupeleissä toimia itseään vastaan täydellistä, levollista unta tavoitellessa.

Lähde: Independent

Lue myös: Saatko tarpeeksi unta yön aikana? Selvitä kysymällä itseltäsi 5 kysymystä

Lue myös: Huonosti nukuttu yö takana? Ruoka-aineet, jotka väsyneen tulisi lisätä ruokavalioonsa

Kilpailut

Uusimmat