Kuva: Shutterstock

Hiustenlähtö, akne tai huonontunut näkö? 7 oiretta paljastaa, että kärsit sinkin puutteesta

21.05.2018 15:15 - Emmi Moilanen

Sinkin puute altistaa hiustenlähdölle ja ihon epäpuhtauksille. Myös haavat paranevat hitaammin kun elimistö ei saa riittävästi sinkkiä.

Sinkki tunnetaan vaikuttavana tekijänä erityisesti hiusten ja kynsien hyvinvoinnin kannalta. Sinkin puute voi kuitenkin aiheuttaa myös useita erilaisia terveysongelmia, jotka vaikuttavat jokapäiväseen elämäämme. Prevention kokosi yhteen tavanomaiset ja arkipäiväiset oireet, jotka voivat johtua sinkin puutteesta.

1. Hiuksia lähtee normaalia enemmän

National Institutes of Healthin mukaan eräs sinkin puutteen oireista on hiustenlähtö. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä, että alopeciasta, eli hiusten lähtöä aiheuttavasta sairaudesta kärsivät henkilöt kärsivät usein sinkin puutteesta. Joidenkin sairastuneiden on havaittu hyötyvän suun kautta nautittavasta sinkkilisästä, mutta tutkimuksia tarvitaan vielä lisää, jotta tutkijat voivat olla varmoja siitä, onko sairaudella ja sinkin puutteella yhteys toisiinsa.

2. Akne

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suun kautta nautittu tai iholle levitettävä sinkkivoide voi toimia apuna ihon epäpuhtauksien hoidossa. Tutkijat uskovat sinkillä olevan tulehdusta lievittävä vaikutus, joka vähentää myös ihon bakteereja ja hillitsee rasvaisuutta.

Myös useat muut syyt voivat aiheuttaa akena, kuten esimerkiksi hormonit, ehkäisymenetelmä tai tietyt ruoka-aineet. Jos syyllistä ihon epäpuhtauksien taustalla ei tunnu löytyvän, on hyvä tarkistaa, sisältääkö ruokavaliosi riittävästi sinkkiä.

3. Sinulla on krooninen sairaus

Preventionin artikkelin mukaan sinkin puutteella on todettu olevan yhteys useisiin erilaisiin terveysongelmiin ja sairauksiin, kuten diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja neurologisiin- sekä autoimmuunisairauksiin.

Onkologian professorin Ananda Prasadin mukaan sinkki näyttelee tärkeää roolia elimistön immuunijärjestelmän toiminnassa ja terveiden solujen tuotannossa. Kun kärsit sinkin puutteesta, keho on alttiimpi vapaille radikaaleille ja tulehduksille, jotka puolestaan ovat riskitekijöitä kroonisille sairauksille.

4. Haavat paranevat hitaasti

Sinkin puutteesta kärsivät ovat usein myös alttiimpia erilaisille bakteeritulehduksille. Tästä syystä myös esimerkiksi haavojen parantuminen voi kestää normaalia kauemmin.

5. Näkösi on huonontunut

Silmät ja erityisesti verkkokalvot sisältävät runsaasti sinkkiä. American Optometric Associationin mukaan tämä johtuu siitä, että sinkki edesauttaa a-vitamiinin siirtymistä maksasta verkkokalvoille. Tämä toiminta puolestaan tuottaa suojaavaa pigmenttiä silmään, ja auttaa pitämään näkösi terävänä.

6. Ruoka ei maistu enää niin hyvältä kuin aiemmin

Sinkki vaikuttaa myös maku- ja hajuaistin toimintaan. Sinkin puutteesta kärsivällä henkilöllä voikin olla vaikeuksia maistaa ruuastaan erilaisia makuja.

7. Kärsit kuulo-ongelmista

Sinkin puute voi sotkea maku- ja hajuaisitin toiminnan lisäksi myös kuuloasi. Preventionin artikkelissa kerrotaan pienestä tutkimuksesta, jossa todettiin sadan tinnituksesta kärsivän ihmisen joukosta 12 prosentilla olevan puutetta sinkistä. Mitä vaikeampi kuulo-ongelma oli, sitä pahemmasta sinkin puutteesta henkilö myös kärsi.

Mistä sinkkiä saa?

Preventionin artikkelin mukaan aikuisen naisen päivittäinen sinkin tarve on yhdeksän milligrammaa päivässä, kun taas miehillä riittävä määrä on 11 milligrammaa.

Esimerkiksi osterit, ravut, naudanliha, pähkinät, juustot, kaura ja kana ovat erinomaisia lähteita sinkille.

Lue myös: Ikävää nykimistä silmäkulmassa - esimerkiksi allergia ja vitamiinien puutos altistavat elohiirelle

Lue myös: Haluatko kauniin ihon ja upeat hiukset? Se onnistuu muutamilla ruoka-aineilla

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat