Kuva: Shutterstock

Miksi aina väsyttää, vaikka nukuit hyvin? 5 tekijää, jotka altistavat pitkittyneelle uupumukselle

30.11.2018 13:15 - Emmi Moilanen

Syy jatkuvaan väsymykseen voi löytyä pimeän vuodenajan lisäksi esimerkiksi treenisuunnitelmastasi.

Jokainen meistä kokee väsymystä ajoittain, mutta jos uupumus pitkittyy, voi taustalta löytyä jotain muutakin kuin liian lyhyet yöunet. Bustle-sivusto kysyi asiantuntijoilta, mitkä ovat tavanomaisimmat syyt pitkittyneen väsymyksen taustalla.

Katso alta, löytyykö sinun elämästäsi väsymykselle altistavia tekijöitä.

1. Syöt runsaasti ruokia, jotka tekevät luonnostaan väsyneeksi

Jos hyvin nukutun yön jälkeen olo tuntuu väsyneeltä ja aivot ovat kuin sumuverhon peitossa, syyllistä kannattaa lähteä ensimmäisenä metsästämään ruokavaliostasi.

- Ruuat, jotka ovat raskaita tai sisältävät paljon sokeria vaikuttavat verensokeriisi siten, että olosi alkaa tuntua väsyneeltä. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi pastat, leivät, keksit ja kakut, kertoo terapeutti Danielle Forshee.

2. Treenisuunnitelmasi on pielessä tai et treenaa lainkaan

Jatkuva väsymys voi johtua myös vähäisestä liikunnasta. Jos kuitenkin treenaat ja ulkoilet säännöllisesti, on hyvä pohtia, treenaatko esimerkiksi liian monta kertaa viikossa tai rasitat kehoasi tarpeettoman rankalla suorituksella joka kerta.

- Liian rankka treeni voi aiheuttaa ennen pitkää unettomuutta erityisesti silloin, jos treenaat iltaisin, kertoo uniasiantuntija Alessandra Woolley.

3. Selaat puhelintasi pitkään juuri ennen nukkumaanmenoa

Jos aamuisin olo on niin väsynyt, että herääminen tuntuu vaikealta, on hyvä kiinnittää tarkempaa huomiota iltarutiineihin. Älypuhelin kajastaa sinistä valoa, eikä sille tulisi altistua juuri ennen nukkumaanmenoa.

- Siniselle valolle altistuminen hidastaa melatoniinin tuotantoa, joka puolestaan viivästyttää nukahtamista, tutkija Michael Breus muistuttaa.

4. Sää ja vuodenaika saattavat vaikuttaa asiaan

Jos ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat kunnossa, syy väsymykselle löytyy usein pimeästä vuodenajasta. Kaamosajasta johtuvaa uupumusta voi kokeilla hoitaa pitkien yöunien lisäksi D-vitamiinilisän avulla.

5. Kärsit sairaudesta tietämättäsi

Jos väsymyksen syy ei tunnu selittyvän yllä mainituilla tekijöillä, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä, mikä jatkuvaa uupumusta voisi aiheuttaa.

- Esimerkiksi kilpirauhasongelmat, vitamiinien ja mineraalien puute ja masennus voivat heikentää unenlaatua ja aiheuttaa väsymystä, kertoo Breus.

Lue myös: Nukutko vatsallasi? Katso mitä se kertoo persoonastasi

Lue myös: Eikö uni tule? Katso nopea ja helppo niksi, jonka avulla nukahdat helpommin

Lue myös: Miksi hiuksia tuntuu irtoilevan normaalia enemmän? 8 salakavalaa syytä hiustenlähdön taustalla

Lähde: Bustle

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat