Kuva: Shutterstock

Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia - vain murto-osa väestöstä luovuttaa

23.05.2024 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uusilla menetelmillä harvinaisia veriryhmiä on helpompi seuloa.

Veripalvelu etsii nyt erityisesti harvinaisia veriryhmiä omaavia henkilöitä luovuttajiksi. Tarve ei ole kuitenkaan varsinaisesti uusi, sillä etenkin harvinaisista veriryhmistä on jatkuva pula.

Tilanne voi myös kärjistyä nopeastikin, sillä yhtäkkisesti verta voi tarvita lukuisia ihmisiä esimerkiksi onnettomuuksien vuoksi tai harvinaisen veriryhmän omaavalle voi sopia vain tietty luovuttaja.

Veripalvelu on kehittänyt menetelmän, jolla se pystyy seulomaan mahdollisia harvinaisen veriryhmän henkilöitä tietokonepohjaisesti. Järjestelmässä pystytään seulomaan verityyppejä jopa 37 erilaisen veriryhmätekijän pohjalta, mikä antaa osviittaa siitä, kenellä voisi olla harvinainen veriryhmä.

- Harvinaisen veriryhmän löytäminen on todella vaikeaa ja aikaa vievää manuaalisin menetelmin tai sattumanvaraisesti. Tietokonepohjaisesti voimme jatkossa suoraan katsoa Veripalvelun biopankin 60 000 luovuttajan tiedoista, keillä voitaisiin ennustaa olevan harvinainen veriryhmä, kommentoi tiedotteessa  laboratorioasiantuntija Katri Haimila.

Tietokonejärjestelmä kuitenkin vain helpottaa, mutta ei ratkaise tilannetta. Tietokannassa on noin 60 000 luovuttajaa, mikä tarkoittaa vain pientä osaa, noin kolmea prosenttia väestöstä. Etenkin harvinaiset veriryhmät saattavat siis edelleen käydä vähiin tai jäädä kokonaan palvelun ulkopuolellekin.

- Tämä ei kuitenkaan poista uusien harvinaisen veriryhmän omaavien verenluovuttajien tarvetta, sillä Veripalvelun biopankissa on vain noin 60 000 jäsentä, ja suurin osa väestöstä jää sen ulkopuolelle, muistuttaa vanhempi tutkija Kati Hyvärinen.

Kantaa pitäisi monipuolistaa

Veriryhmiä on jopa 350 erilaista, ja siksi olisikin tärkeää saada verenluovuttajiksi mahdollisimman eri taustoista tulevia henkilöitä. Esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä Suomessa on kasvanut valtavasti, mutta nykyinen verenluovuttajakanta ei edusta riittävän laajasti esimerkiksi näitä henkilöitä.

- Mitä enemmän yksittäisiä verenluovuttajia on ja mitä useammasta maantieteellisesti erilaisesta taustasta he tulevat, sen paremmat ovat mahdollisuudet löytää jokaiselle potilaalle sopiva luovuttaja, sanoo lääkäri Janina Forstén Veripalvelusta.

Lue myös: Verenluovutuksessa otetaan tänään askel kohti tasa-arvoa - miesten välisen seksin rajoite poistuu

Lue myös: Tiedätkö, mitkä sairaudet tai lääkitykset voivat estää verenluovutuksen? Katso lääkärin vastaus

Lähde: Veripalvelu

Kilpailut

Uusimmat