Valitse terveellisempi vaihtoehto: 6 helppoa muutosta ruokavalioon

05.01.2015 17:15 - Linda Arponen

Ruokasi ei tarvitse muuttua mauttomaksi, vaikka pyrkisitkin terveellisempään elämään. Riittää, että vaihdat muutaman perusraaka-aineen kehollesi parempaan vaihtoehtoon.

Erityisesti laihduttajia saattaa harmittaa, että painonpudotuksen takia ruokavalio muuttuu tylsäksi ja mauttomaksi. Tosiasiassa riittää, että valitsee esimerkiksi öljyn, maidon ja jogurtin tilalle terveellisemmän vaihtoehdon. Ja näin kannattaakin edetä, sillä pienempien muutosten teko ruokavalioon on fiksumpaa kuin suurten ja äkillisten.

Pienellä vaivalla voit siis päästä eroon ravintosi liiasta rasvasta, hiilihydraateista, kaloreista ja sokereista. Kokeile siis seuraavia muutoksia ja toivota terveellisempi elämä tervetulleeksi.

Vaihda kasviöljyt oliiviöljyyn

Oliiviöljy sisältää paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka auttavat laskemaan kolesterolia. Oliiviöljy voittaa kasviöljyt myös siksi, että jälkimmäiset ovat erittäin prosessoituja. Oliiviöljy on paljon luonnollisempi vaihtoehto. Tutkimusten mukaan oliiviöljy tekee olon myös kylläisemmäksi kuin muut öljyt. Terveellisimpiä ovat kylmäpuristetut- ja neitsytoliiviöljyt.

Vaihda rasvaton jogurtti rasvattomaan kreikkalaiseen jogurttiin

Maustetut rasvattomat jogurtit sisältävät paljon sokeria. Vaihda siis maustamattomaan kreikkalaiseen jogurttiin, niin saat tuplasti enemmän proteiinia ja puolet vähemmän hiilihydraatteja.

Vaihda suola yrtteihin ja mausteisiin

Natriumin saanti on tärkeää, kunhan pysyy kohtuudessa. Liika natrium nostaa verenpainetta, joka voi taas johtaa sydänsairauksiin ja halvauksiin. Lisäksi olosta voi tulla epämukava ja turvonnut. Voit siis vähentää suolan käyttöä lisäämällä enemmän yrttejä ja muita mausteita, kuten basilikaa, oreganoa ja cayennepippuria. Näin saat paljon makua ilman turvotusta. Lisäksi tuoreissa yrteissä on paljon antioksidantteja. Kannattaa vähentää myös einesten syöntiä, sillä niissä on paljon piilosuolaa.

Vaihda maito mantelimaitoon

Mantelimaidon sanotaan sisältävän jopa enemmän kalsiumia kuin tavallinen maito. Lisäksi se ei sisällä tyydyttyneitä rasvahappoja. Mantelimaito voi olla myös vähäkalorisempaa kuin lehmän maito. Maku on hiukan makeampi, mutta sitä voi käyttää käytännössä kaikkeen, mihin tavallista maitoakin. Mantelimaito sisältää myös runsaasti e-vitamiinia, joka pitää vastustuskyvyn kunnossa.

Vaihda perunat bataattiin

Bataateissa on paljon a- ja c-vitamiinia. Lisäksi ne sisältävät enemmän kuituja kuin perunat. A-vitamiini on tärkeää terveille silmille ja c-vitamiini immuunijärjestelmälle. Lisäksi bataateissa on vähemmän kaloreita. Yritä valita bataatit, jotka ovat mahdollisimman värikkäitä, sillä ne sisältävät eniten ravinteita.

Vaihda riisi kvinoaan

Riisin ja kvinoan kalorimäärät ovat varsin samat, mutta kvinoassa on lähes tuplasti proteiinia, kuusi kertaa enemmän kalsiumia sekä kymmenen kertaa enemmän kuitua. Näin ollen niiden kalorit ovat ravinnollisesti parempia ja täyttävämpiä. Valkoisella riisillä on kaiken lisäksi korkea glykeeminen indeksi, joka voi kohottaa verensokeria ja hidastaa laihtumista.


Lue myös: Haluatko laihtua? Tee tärkeät muutokset kotiisi

Lähde: Byrdie

Kilpailut

Uusimmat