Oletko parantumassa flunssasta? Katso ohjeet oikeanlaiseen treeniin

12.03.2015 21:45 - Eeva Rajala

Flunssakaudella moni pohtii, kannattaako lähteä treenaamaan kipeällä kurkulla vai skipata liikkuminen kokonaan muutaman päivän ajaksi.

Siinä, missä säännöllinen liikunta voi parantaa vastustuskykyä, treeni väärään aikaan voi heikentää sitä. Lääkäri David Nieman listaa Prevention-lehdelle, mitkä kaikki asiat kannattaa pitää mielessä, kun miettii treenaamaan ryhtymistä kipeänä. Kuumetta kannattaa pitää yhtenä rajana. Ei myöskään kannata lähteä liian aikaisin treenaamaan liian kovaa.

Onko sinulla kuumetta?

Jos vastaat myöntävästi, pidä pyjama ylläsi ja pari välipäivää treenistä. Kuume on merkki siitä, että kehosi taistelee tulehdustilaa vastaan. Yli 37 asteen kuumeessa treenaaminen voi rasittaa kehoa liikaa. Lisäksi treenaaminen nostaa ruumiinlämpöä, mikä voi saada olon vielä pahemmaksi.

Tarkkaile oireitasi

Mikäli sinulla ei ole kuumetta, kannattaa seuraavaksi tarkkailla, mitä oireita sinulla on. Ovatko oireesi kaulan yläpuolella - aivastelu, vuotava nenä, kipeä kurkku - vai kaulan alapuolella - lihassärky, oksentelu ja ripuli?

Jos oireet ovat kaulan alapuolella, sinun kannattaa levätä ja skipata treeni. Lihassäryt ovat merkki siitä, että keho taistelee kuumetta vastaan. Kuumetilat, kuten myös oksentelu ja ripuli, kuivattavat kehoa. Hikoilu vain pahentaa oireita. Jos oireet ovat vain kaulan yläpuolella, voit pohtia, millaista treeniä suunnittelit täksi päiväksi.

Suosi kevyttä treeniä

Mikäli suunnitteilla oli salitreeniä, juoksemista tai pyöräilyä, kannattaa kokeilla jotain kevyempää treeniä, vaikkei kuumetta olisikaan. Liian kovat treenit voivat kuormittaa kehoa liikaa. Lisäksi jos olet väsynyt tai sinua heikottaa, riski loukkaantua treenin aikana kasvaa. Suosi kevyttä treeniä, kuten kävelyä, joogaa, pilatesta tai kevyttä syketreeniä.

Unohda äärirajoilla treenaaminen

Kun olet kipeänä, kehon taistellessa tautia vastaan, sillä ei ole enää treeniin kunnon voimia. Paraneminen voi viedä paljon pidempään. Ja vaikka oletkin siinä uskossa, että kova hikoilu auttaa taudin taltuttamisessa, se ei pidä paikkaansa.

Treenaaminen yksin vai ryhmässä?

Mikäli suosit kevyempiä ja vajaan tunnin mittaisia treenejä, seuraavaksi kannattaa miettiä, haluaisitko treenata mieluummin ryhmässä kuin yksin. Jos suunnittelet ryhmätunnille menoa, jätä se välistä. Vaikka sinusta olisikin paljon energisempää treenata ryhmässä, niin saatat tartuttaa tietämättäsi kanssatreenaajasi. Mahdollinen pöpöjen levittäminen on jopa helpompaa, kun ihminen hikoilee, yskii ja hengittää raskaasti ryhmätreeneissä.

Mikäli suunnittelet treenaavasi yksin, olet vapaa treenaamaan. Muista kuitenkin, että olet vähän kipeänä. Pidä treenisi 20 - 30 minuutissa ja vähennä treenin intensiteettiä. Jos olotila huononee heti, kun alat treenata, lopeta ja lepää. Tämä tarkoittaa sitä, että treenistä on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Muista myös muiden salilla kävijöiden mukavuus: Jos aivastat päin jotain laitetta, pyyhi laite välittömästi.

Lue myös: Härät lihovat helposti, rapu piilottelee karkkia - horoskooppi kertoo, millainen laihduttaja olet

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat