Eikö painosi laske, vaikka noudatat terveellistä ruokavaliota?

23.06.2015 16:45 - Tiina Svensk

Liikutko säännöllisesti ja syöt terveellisesti, muttet silti hoikistu? Tarkastikin suunniteltu ruokavalio saattaa vaatia hienosäätöä kehon muutosten ja uusien elämäntilanteiden myötä.

Yritätkö pudottaa ylimääräisiä kiloja terveellistä ruokavaliota noudattamalla, mutta paino pysyy samana? Sopivan ruokavalion löytäminen saattaa olla ajoittain haastavaa, sillä painonhallintaamme vaikuttavat niin liikuntatottumuksemme kuin hormonitoimintamme.

Jos painosi pysyy samana, kannattaa tilannetta tarkastella ammattivalmentajan tai ravitsemusasiantuntijan kanssa. Esimerkiksi seuraavat tilanteet saattavat vaikuttaa siihen, ettei painosi putoa:

Aliarvioit energian saantisi

Kuinka huolellisesti olet seurannut ruokavaliotasi? Saatat aliarvioida syömiesi kilokaloreiden määrän, joten avuksi kannattaa ottaa avuksi ruokapäiväkirja. Kun kirjaat ylös todella kaiken, mitä syöt, saatat huomata omat sudenkuoppasi: Naposteletko aterioiden välillä tai syötkö usein jälkiruokaa työpaikkalounaalla?

Lihasmassasi on vähentynyt

Painonpudotuksessa vaarana on usein kadottaa myös lihasmassaa. Lihas kuluttaa seitsemän kertaa enemmän energiaa kuin rasva, joten jos lihasmassasi on vähentynyt, tarvitset myös vähemmän energiaa.

Siinä tapauksessa kaloreita ei tule kuitenkaan vähentää ruokavaliosta. Sen sijaan kannattaa panostaa voimaharjoitteluun ja riittävään energiansaantiin, jotta saat aineenvaihduntasi jälleen toimimaan kunnolla.

Ruokavaliosi on tiukka

Tiukat dieetit pudottavat toki painoa - mutta vain hetkellisesti. Liian tiukkaa ruokavaliota ei kannata ylläpitää kauan, sillä silloin keho yleensä yrittää varastoida rasvaa sen sijaan, että polttaisi sitä.

Et nuku tarpeeksi

Vähäiset yöunet vaikuttavat hormoniesi toimintaan, mikä saattaa aiheuttaa sen, ettei kehosi kuluta niin paljon kuin normaalisti.

Lisäksi jatkuva univaje hidastaa myös aineenvaihduntaasi, joka vaikuttaa kalorinkulutukseen kokonaisvaltaisesti. Huolehdi siis riittävistä yöunista, jotta polttaisit energiaa normaalin määrän jopa levätessäsi.


Lue myös: Unohda kalorien laskeminen - laihtuminen voi olla kiinni yksinkertaisesta asiasta

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat