Tunnista uhkaavat oireet: Lue, milloin stressiin kannattaa hakea ulkopuolista apua

24.06.2015 19:45 - Tiina Svensk

Voicen herättäjät pohtivat lähetyksessään stressiä ja sen eri muotoja. Siinä missä toinen stressaa töistään, toinen voi hermoilla ihmissuhteistaan tai aikatauluistaan. Mutta milloin pitkittyneeseen stressiin kannattaa hakea apua?

Pitkittynyt stressi vaikuttaa hyvinvointiimme hyvinkin kokonaisvaltaisesti: Unenlaatumme heikentyy, kehon hormonitoiminta häiriintyy ja sorrumme herkemmin herkutteluun. Voicen herättäjät keskustelivat stressistä, ja siitä, milloin pitkittyneen stressin hallintaan haetaan yleensä ulkopuolista apua.

Liftedin hyvinvointivalmentaja Taneli Rantala kertoi Herättäjille, milloin ihmiset yleensä hakevat apua stressin hallintaan. Rantala muistutti myös, ettei stressi ole täysin huono asia, sillä se voi auttaa suoriutumaan paremmin haastavista tilanteista.

Milloin ulkopuolisen apua hankitaan?

- Yleensä ihmiset hakeutuvat hyvinvointivalmennukseen noin 30-vuotiaina, Rantala kertoo.

- Hektinen elämäntyyli, kovat paineet töissä ja muuttuneet elämäntavat lisäävät stressin tunnetta arjessa. Siinä missä nuorempana aikaa liikunnalle ja omalle hyvinvoinnille on enemmän, vanhempana ei perheen ja uran lisäksi aikaa itsestään huolehtimiselle löydy niin helposti.

Kaikki stressi ei ole haitaksi

- Stressi sinänsä ei ole huono juttu, sillä sen avulla pystytään saavuttamaan parempia tuloksia ja olemaan tehokkaampia, Rantala muistuttaa.

- Stressitasojen pitää kuitenkin päästä myös tippumaan. Jos ne eivät putoa missään vaiheessa, saatat huomata että rutiinit onnistuvat töissä vielä hyvin. Enemmän keskittymistä vaativat työtehtävät saattavat kuitenkin olla haastavia ja aiheuttaa erilaisia tuntemuksia kropassa, kuten hengenahdistusta tai pientä painoa rinnassa.

Stressi vaikuttaa kokonaisuutena yleiseen olotilaan, vaikka fyysisiä oireita ei tulisikaan niin paljon. Vireystila, keskittymiskyky ja työteho laskevat kuitenkin huomattavasti stressin myötä. Oireet kannattaa oppia tunnistamaan itsestään ajoissa, sillä silloin stressiä on helpompaa hallita ja hoitaa.


Lue myös: Ota päivittäiseksi tavaksi - helpotus stressiin jo minuutissa

Kuuntele Voicen herättäjiä arkisin klo 6-10.

Kilpailut

Uusimmat