Auta vatsaasi voimaan paremmin: Suosi näitä ruoka-aineita

09.07.2015 12:15 - Rea Tallgren

Säännöllinen vatsantoiminta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko olotilaan. Pidä hyvää huolta vatsastasi syömällä ja juomalla oikein.

Meistä varmasti jokainen tietää, miten kurjalta tuntuu, kun vatsa ei toimi. Vatsan epäsäännölliseen toimintaan voi olla monia syitä, mutta suurimmassa osassa tapauksista syytä suureen huoleen ei kuitenkaan ole. Vaiva voi johtua esimerkiksi stressistä, matkustelusta, ruokavaliosta tai liian vähäisestä veden juonnista.

Usein ruokavalio ei sisällä riittävästi kuituja vatsan toimimiseksi. Keskivertoaikuisen tulisi saada 25-30 grammaa kuitua päivittäin. Suurimmalla osalla määrä jää kuitenkin vajaaksi. Puuttuvaa määrää kuitua ei ole suotavaa lisätä ruokavalioon kertarysäyksellä, sillä tuolloin vatsaa saattaa alkaa turvottaa.

Toimi näin:

Vatsantoimintaa kannattaa ryhtyä kohentamaan pienillä muutoksilla, kuten lisäämällä ruokavalioon kuitupitoisia ruokia ja valmisteita sekä juomalla tarpeeksi vettä, jotta kuidut pääsevät kulkemaan helposti ruuansulatusjärjestelmäsi läpi.

Kun siis haluat tehdä vatsallesi hyvää ja saada sen toimimaan paremmin, suosi esimerkiksi seuraavia herkkuja:

1. Kuidut

Nauti aamuisin puuroa paahtoleivän sijaan ja annat vatsallesi parhaan mahdollisen aloituksen päivään. Myös porkkanat ovat nopea ja helppo eväs ja pitävät esimerkiksi välipalan muodossa huolen siitä, että kuitua tulee nautittua myös päivän mittaan. Ja entä se illan elokuvaa katsoessa tapahtuva herkuttelu sitten? Vaihda rasvaiset sipsit vaikkapa pähkinöihin ja saatat huomata eron nopeasti myös vatsasi toiminnassa.

2. Vesi

Veden juominen on yksi tärkeimmistä asioista, joilla voit auttaa vatsaasi toimimaan paremmin. Jos keho on kuiva, vaikuttaa se myös ulosteen koostumukseen ja näin suuresti myös vatsan toimintaan. Veden juomisesta tulee entistäkin tärkeämpää lämpimillä säillä, kun kehon kuivumista ei välttämättä paahteessa niin helposti huomaa.

3. Marjat

Kun makeannälkä yllättää, kesä on mitä parasta aikaa lääkitä sitä tuoreilla marjoilla. Ne sisältävät kuituja ja vettä ja auttavat näin vatsaasi toimimaan paremmin.

5. Kuivatut hedelmät

Erityisesti kuivatut luumut auttavat vatsaa toimimaan paremmin ja niiden sisältämä sorbitoli toimii jopa laksatiivisesti. Pidä kuitenkin huolta, ettet syö kuivattuja luumuja liikaa - muutama riittää, jotta et saa vatsanpuruja ja vatsasi ei löysty liikaa.

6. Kokojyväviljat

Kun suosit leivissä kokojyvää, autat samalla vatsaasikin voimaan paremmin. Kokojyvätuotteet ovat paljon ravintorikkaampia ja kuitupitoisempia ja näin samalla parempia myös hyvän vatsantoiminnan kannalta.


Lähde: Everydayhealth

Kilpailut

Uusimmat