Monet liikkujat sortuvat virheistä yleisimpään jo ennen treenien alkua

29.09.2015 19:15 - Reetta Haverinen

Se, kuinka treeni sujuu, riippuu muustakin kuin asianmukaisista varusteista. Muun muassa lepo, ravinto ja nesteytys ennen harjoitusta sanelevat pitkälle, kuinka harjoitus onnistuu.

Monet naiset säntäävät aamuisin tai töiden jälkeen jumppaan ilman, että suuhun otetaan mitään vettä kiinteämpää. Olipa kiire kuinka kova hyvänsä, ei aamu- tai välipalaa tulisi jättää syömättä.

- Yleisin virhe, jonka ryhmäliikuntaa harrastavat naiset tekevät, on jättää aamupala syömättä, kertoo Hakaniemen LadyLine-kuntokeskuksen ryhmäliikunnanohjaaja Lilli Hynynen.

Kun nälkä kurnii vatsassa, puntti ei nouse eikä juoksu kulje. Mutta kun kroppa saa ravintoa ja energiaa, on urheileminenkin mielekkäämpää.

Nälkä syö treenitehoja ja altistaa tapaturmille

Kun kehossa ei ole energiaa, jota se voisi käyttää urheilun aikana hyväkseen, tapaturmariski kasvaa ja liikunta enemmänkin vie energiaa kuin antaa sitä. Siten olo saattaa tuntua jumpan jälkeen entistä nuutuneemmalta.

Aamulla on siis parasta nauttia ennen kuntoilua muutakin kuin vain kahvia - varsinkin, jos treeni on rankka ja kestää pitkään. Jos treenit taas kutsuvat vasta töiden jälkeen, on hyvä pitää huolta säännöllisestä ateriavälistä pitkin päivää. Myös nestettä on hyvä nauttia riittävästi muutaman tunnin välein, jotta kroppa on jo valmiiksi hyvin nesteytetty ennen liikuntasuoritusta.

Ei liian tuhtia tankkausta

Liian tuhdisti ei kuitenkaan ennen kuntoilua kannata tankata, ettei huono-olo yllätä kesken hikoilutuokion. Esimerkiksi helposti sulavat välipalat, kuten banaani, välipalapatukat, juotavat smoothiet tai jogurtit, ovat oivia pikkuaterioita kun treeneihin on lähdettävä nopealla aikataululla.


Lue lisää artikkeleistamme: Saako ruokailun jälkeen urheilla? Asiantuntija vastaa ja 6 ruokaa, joita kannattaa syödä ennen treeniä.

Kilpailut

Uusimmat