Kuva: Fotolia

Ummettaako? 10 ruokaa ja juomaa, jotka vilkastuttavat suolen toimintaa

15.10.2015 15:45 - Reetta Haverinen

Kun suoli ei toimi, on olo tukala. Onneksi apu vaivaan voi löytyä omasta jääkaapista.

Ummetus vaivaa monia suomalaisia. Vaiva voi olla akuutti tai krooninen: jotkut ovat tottuneet elämään hitaan suolen kanssa, mutta ihmisten, joiden suolentoiminta on yleensä normaali, elämää voi myös ajoittain vaivata tukala ummetus.

Vatsan kivistys ja tukala olo voivat vaivata varsinkin matkoilla ollessa ja aikakausina, jolloin elämä on stressaavaa. Varsinkin jos veden juonti ja kuitupitoisten ruokien nauttiminen on unohtunut arjen kiireen keskellä, voi suoli ryhtyä nopeasti oikuttelemaan.

Apua ummetukseen tutuista tuotteista

Aina ummetukseen ei tarvitse hakea helpotusta apteekin hyllyltä, sillä jotkut peruselintarvikkeet voivat tarjota helpotusta kovaan vatsaan. 

Ennen kuin astelet apteekkia kohti, kannattaa sinun lisätä ruokavalioosi muun muassa seuraavia tuotteita. Saattaa olla, että pian juokset vessassa entistä ahkerammin, vaikka et olisi ummetuslääkkeisiin koskenutkaan:

1. Vadelmat

Kaikki marjat sisältävät runsaasti kuituja, mutta etenkin vadelmat ovat todella kuitupitoisia. Lisää vadelmia esimerkiksi aamupuurosi tai jogurttisi joukkoon tai popsi marjoja sellaisenaan.

2. Kahvi

Joidenkin ihmisten kohdalla kupillinen kahvia saa suolen toimimaan samantien. Jos olet kuitenkin tottumaton kahvin nauttija, lisää kupillisten määriä maltillisesti, ettei vatsasi mene täysin sekaisin.

3. Vesi

Riittävä määrä vettä päivittäin on edellytys normaalille suolen toiminnalle. Yksi yksinkertaisimmista ratkaisuista ruoansulatusvaivoihin on vedenjuonnin lisääminen. Muista nauttia ahkerasti vettä varsinkin päivinä, jolloin lämpötila on korkea tai olet käynyt treenaamassa.

4. Appelsiinit

Tämä keltainen sitrushedelmä sisältää runsaasti kuituja jai se maistuu hyvälle. Kaiken lisäksi vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan naringetiini flavonoidilla, jota sitrushedelmät sisältävät, voi olla laksatiivisia vaikutuksia.

5. Luumut

Luumujen kuitupitoisuus tekee hyvää ruoansulatukselle. Myös kuivatut yksilöt lisäävät ulostemassan määrää suolistossa. Laita esimerkiksi muutama kuivattu luumu likoamaan yön yli vesiastiaan ja nauti pehmenneet herkut aamulla aamupalan yhteydessä.

Voit myös pyöräyttää itsellesi välipalaksi herkullisen luumu-banaanismoothien, jonka ohjeen löydät täältä.

6. Popcornit

Popcornit ovat varsin kuitupitoinen herkku. Älä kuitenkaan popsi vatsalääkkeeksi suolalla ja rasvalla kyllästettyjä yksilöitä, vaan valmista popcornit itse esimerkiksi kattilassa siten, että voit itse säädellä suolan ja rasvan määrää.

7. Tumma riisi

Tumma riisi ei ainoastaan sisällä enemmän kuituja kuin valkoinen – se myös pitää sisällään muun muassa enemmän B-vitamiineja, rautaa ja mangaania. Sinulla on siten monta hyvää syytä vaihtaa valkoinen riisi jatkossa tummaan.

8. Pinaatti

Pinaatti sisältää hyvin rautaa, mutta myös kuituja ja magnesiumia, jolla tiedetään olevan laksatiivisia vaikutuksia.

Jos pinaatti ei muuten maistu, leivo esimerkiksi herkullista feta-pinaattipiirakkaa, jonka ohjeen löydät täältä.

9. Jogurtti

Jogurtin sisältämät hyvät probiootit tekevät hyvää vatsalle. Jogurtti tasapainottaa vatsantoimintaa ja tekee vessareissuista miellyttävämpiä. Lue lisää jogurtin hyödyistä esimerkiksi aiemmasta artikkelistamme: Neljä hyvää syytä syödä kreikkalaista jogurttia.

10. Pellava

Pellavan sisältämät kuidut hellivät suolta. Lisäksi pellava sisältää hyviä omega-3-rasvahappoja, jotka muun muassa auttavat torjumaan masennusta ja Alzheimerin tautia. Lisää pellavarouhetta esimerkiksi puuron, jogurtin tai myslin joukkoon - vatsasi kiittää.

Muista kuitenkin, jos olet kärsinyt ummetuksesta jo pidemmän aikaa ja vaiva haittaa normaalia elämääsi, on parasta varata aika lääkärille. Joskus kotikonstien avuksi tarvitaan jämäkämpiä aseita.


Lue myös: Eikö vatsa toimi? 12 keinoa auttavat

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat