Kuva: Fotolia

Unohda syyllisyydentunne syödessä - 5 täsmävinkkiä, joiden avulla voit nauttia ruuasta

17.10.2015 21:15 - Tiina Svensk

Ruokaan liitetään turhaan syyllisyydentunteita ja stressiä.

Ruuan kuuluisi olla hyvinvointiamme ja onnellisuuttamme tukeva elementti mutta yhä useammin ruokailu synnyttää syyllisyyden tunteita hyvän olon sijaan. Kiire ja stressi ajavat meidät ahmimaan, tunnesyömään tai ostamaan hätäisesti ruokaa, joka sisältää arvokkaiden ravintoaineiden sijaan hurjan määrän kaloreita.

Onneksi omaa suhdettaan ruokaan voi kuitenkin muuttaa. Kokeile ainakin seuraavia vinkkejä:

Käytä intuitiotasi: Jos olet noudattanut tarkkaan suunniteltua ruokavaliota pitkään, on hyvin todennäköistä, että et ole käyttänyt intuitiotasi ruokavaliosi kanssa hetkeen. Ota ruokailulle aikaa, ja kuuntele, mitä kehosi todella kaipaa.

Mitä enemmän keskityt kehosi tuntemuksiin, sitä herkemmin opit kuulemaan sen viestit. Ota intuitio avuksesi ja ravitse kehoasi huolella.

Hengitä ja pureskele kunnolla: Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta yhä harvemmin pureskelemme ruokamme kunnolla. Kun tiedostat oman syömisesi ja pureskelet ruokasi huolellisesti, tulet aiemmin kylläiseksi. Samalla autat ruuansulatustasi, sillä hyvin pureskeltu ruoka sulaa helpommin.

Älä tuomitse: Yhä useammin ihmisillä on "kiellettyjä ruokia", joihin ei saa kajota missään nimessä. Lopeta itsesi kieltäminen, ja salli itsellesi aivan kaikki. Jos kehosi todella pyytää suklaata, herkuttele huoletta.

Opi kuitenkin tunnistamaan opitut tavat siitä, mitä kehosi todella haluaa ja tarvitsee.

Tee ruuastasi kaunista: Ruuansulatus alkaa lautaselta. Tee annoksestasi kaunis, syötävän hyvän näköinen! Kuvittele, että valmistat ruuan rakkaimmallesi ja haluat viimeistellä annoksesi viimeistä yksityiskohtaa myöten täydelliseksi.

Kun valmistat itsellesi kauniin aterian, rauhoitat ruokailuun heti enemmän aikaa. Muista myös, että valmistat ruokaa aina elämäsi tärkeimmälle henkilölle, eli itsellesi.

Pidä keittiönkaappisi täynnä: Intuitiivinen syöminen on huomattavasti helpompaa, kun keittiönkaapit tarjoavat terveellisiä ja monipuolisia vaihtoehtoja, joista voit valmistaa ruokaa. Kun ostat kaupasta vain ravinteikkaita, laadukkaita ainesosia, varmistat myös loistavan lopputuloksen!

Lue myös: Tekeekö sinun jatkuvasti mieli suklaata? Muokkaa ruokavaliotasi ja himo helpottaa

Lähde: Mind Body GreenKilpailut

Uusimmat