Kuva: Fotolia

Oletko jatkuvasti väsynyt? Pienet muutokset takaavat energisemmän olotilan

24.10.2015 19:15 - Tiina Svensk

Omaan terveyteen voi vaikuttaa pienin teoin.

Tunnetko olosi väsyneeksi tai jopa alakuloiseksi, vaikka nukkuisitkin yösi sikeästi? Väsymyksen tunteelle voi olla monta aiheuttajaa, eikä pitkäkestoista väsymystä välttämättä edes huomaa. Jos olosi on ahdistunut, alakuloinen tai saamaton, kaipaavat energiatasosi kohotusta.

Daily Mail -sivusto listasi yleisimmät väsymyksen tunteen aiheuttajat, joista useimmat on kuitenkin helppo korjata pienillä tapamuutoksilla. Tärkeintä on kiinnittää huomiota arkisiin asioihin:

Treenisuunnitelmasi: Liikunnan tulisi tukea hyvää oloa ja terveyttä, mutta joskus liian intensiivinen treenisuunnitelma saattaa jopa väsyttää sinua. Tarkista siis treenisi: jos suunnitelma sopi arkeesi kesällä, jolloin sinulla oli enemmän vapaa-aikaa, se ei välttämättä palvele sinua enää syksyllä.

Samoin, jos treenaat juuri ennen nukkumaanmenoa, saattaa treenisi huonontaa unenlaatuasi. Ajoita siis rankimmat treenit päivälle tai alkuiltaan, jotta saat varmasti laadukasta unta.

Nestehukka: Juothan varmasti tarpeeksi vettä päivän aikana? Nestehukka saattaa oireilla ensimmäisenä näläntunteena tai väsymyksenä. Pakkaa mukaasi vesipullo ja pidä huolta, että juot pitkin päivää. Teet koko kehollesi valtavan palveluksen!

B12-vitamiinin puutostila: Jos syöt terveellisesti mutta tunnet silti olosi väsyneeksi, syy voi olla B12-vitamiinin puutoksessa. Vitamiini kuljettaa happea veressä, mikä on tärkeää energisen olotilan takaamiseksi. Vitamiinin puutostilan voi selvittää verikokeilla.

Lounaasi: Millaisen aterian syöt lounaalla? Huolehdi, että saat tarpeeksi proteiinia ja rasvoja jokaisella ateriallasi, sillä silloin tunnet olosi kylläisemmäksi pidempään. Lisää kasviksia lounaallesi ja huomaat eron olotilassasi yllättävän nopeasti!

Krooniset ongelmat eivät ole ikuisia

Joskus pitkittyneet ongelmat saattavat vaatia enemmän töitä, vaikka väsyneenä tilanne saattaisikin tuntua muuttumattomalta. Onneksi väsymyksen kanssa ei tarvitse kamppailla yksin, vaan ammattiapu tukee varmasti ongelmien ratkaisussa:

Masennus: Masennus väsyttää, eikä sumuisessa mielentilassa oloon löydä yksin ratkaisua. Vaikka terveellinen ruokavalio ja liikunta tekevätkin paljon hyvää, löytyvät parhaimmat ja juuri itselleen toimivimmat työkalut masennuksen selättämiseen ammattilaisten avulla.

Unettomuus: Unettomuus on yleistynyt ongelma, johon useimmat meistä törmäävät ennemmin tai myöhemmin. Jos unettomuus jatkuu pidempään, ei kannata aikailla avun pyytämisen kanssa. Ammattilaisen kanssa unettomuuden aiheuttaja on helpompi löytää, samoin ratkaisut ongelman parantamiseen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta: Jos tuntuu, että olet sulkenut pois kaikki mahdolliset väsymyksen aiheuttajat arjestasi, saattaa syy johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kun hormonisi eivät toimi oikein, olo on jatkuvasti väsynyt ja voimaton. Kilpirauhasen vajaatoimintaa epäillessä kannattaa varata aika asiantuntevalle lääkärille.

Lue myös: Kuinka tehdä hyviä päätöksiä elämässä? 5 ohjetta mielen selkeyttämiseksi

Lähde: Daily Mail


Kilpailut

Uusimmat