Kuva: Fotolia

Mitä hyötyä meditaatiosta on? Suomalaisasiantuntija vastaa

19.12.2015 15:15 - Tiina Svensk

Meditaatiotilan Emma Sandström muistuttaa, ettei meditaatiossa ole kyse mistään erikoisesta: tarkoitus on vain rauhoittua hetkeen.

Meditaatio-ohjaaja Emma Sandström, 28, on kokenut meditaation terveyshyödyt jo vuosia sitten oman elämänsä ja arjen hektisyyden kautta:

- Löytäessäni meditaation se oli vielä melko harvinainen harrastus Suomessa. Koin kuitenkin hyötyväni suuresti meditaatioharjoituksista. Opin suhtautumaan elämäntilanteeseeni ja stressiin eri tavalla, Sandström kertoo Voicelle.

Harrastuksesta tulikin Sandströmille myös työ, ja nykyisin hän ohjaa meditaatiota yrityksissä ja pienryhmille.

Tärkeintä säännöllisyys

Sandströmin mukaan useimmat meditaatioon liittyvät tutkimukset on suoritettu mindfullness-ohjelmaa seuraten. Silloin osallistujat ovat meditoineet säännöllisesti kahdeksan viikon ajan. Sandström painottaakin nimenomaan harjoituksen säännöllisyyden tärkeyttä:

- Säännöllisellä meditaatiolla on paljon hyötyjä henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Se esimerkiksi parantaa vastustuskykyä ja auttaa kivunhallinnassa. Koettu stressitaso laskee kuitenkin jo muutaman meditaatiokerran jälkeen.

Säännöllinen meditaatio ehkäisee myös loppuun palamista ja sen kautta voi oppia olemaan enemmän läsnä hetkessä, Sandström lisää.

Jo muutama sekunti voi auttaa

Meditaation muodolla ei Sandströmin mukaan ole väliä: jos koet hengitysharjoitukset toimivammaksi kuin rauhoittavien aikuisten värityskirjojen värittämisen, tee sinulle mieluisin harjoitus. Tärkeintä on tehdä meditaatiosta tapa, jolloin hyödyt voi todella nähdä arjessaan.

- Itse sanoisin, että jokainen minuutti tai jopa sekunti, joka vietetään hiljaisessa rauhallisessa tilassa on hyödyksi. Jos olet hyvin kiireinen ja kesken kaiken pysähdyt ja hengität kerran syvään, niin jo yksi hengitys tulee vaikuttamaan oloosi.

Monet saavat apua ohjatusta meditaatiosta, jolloin keskittyminen harjoitukseen voi olla helpompaa ja rentoutuminen tapahtuu jopa huomaamatta. Meditaatiota voi tehdä kuitenkin myös itsenäisesti:

- Meditaation voi aloittaa erittäin yksinkertaisesti. Istu alas sohvalle ja anna itsellesi lupa olla tekemättä mitään. Pysy samalla valppaana ja läsnä hetkessä – sekin on jo harjoitus! Jos ajatukset karkailevat, keskity hengitykseesi. Voit asettaa käden alavatsan päälle, jolloin tunnet kuinka hengitys kulkee, ja syvennät automaattisesti hengitystäsi.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat